A csehek fele nem jelölt be vallást a népszámláláskor, viszont Prágában 4000 Jedi lovag él

2012. március 30. - 15:05 | Külföld

A cseh lakosság mintegy fele a tavalyi népszámláláskor semmiféle vallási hovatartozást nem jelölt meg a kérdőívében. Ez ötször több mint az előző, 2001-es népszámláláskor - derült ki a cseh statisztikai hivatal közleményéből.

Az előzetes adatok szerint a 10,6 milliós Csehországban a vallási hovatartozást firtató kérdésre 4,8 millió személy nem válaszolt. 2001-ben ez a szám megközelítőleg 900 ezer volt.

Ugyanakkor további 3,6 millió személy azt írta kérdőívébe, hogy ateistának tartja magát. "Ezek a válaszok azt a benyomást keltik, hogy a Cseh Köztársaság polgárai ezzel a kérdéssel nem foglalkoznak, illetve nincs semmiféle meghatározott viszonyuk a valláshoz" - kommentálta az eredményt Stanislav Drápal, a statisztikai hivatal elnökhelyettese.

Arányait tekintve a legkevesebb vallásos ember Észak-Csehországban él. Ott mindössze az emberek 13 százaléka írta azt, hogy vallásos, míg 44 százalék azt, hogy vallás nélküli ateista. A legvallásosabb a közép- és dél-morva régió. Ott az emberek nagyjából egyharmada mondta magát vallásosnak.

Csehországban a legtöbb híve - 1,1 millió - a római katolikus vallásnak van, a második helyen álló Cseh Testvérek egyházhoz 52 ezer ember jelentkezett, míg a harmadik helyen a csehszlovák huszita egyház áll 39 ezer hívővel. Az egyházak sorrendje 2001-el összevetve nem változott.

Mintegy 15 ezer ember a vallás rovatba azt írta, hogy a Csillagok háborúja című sci-fi sorozatból ismert Jedi lovagok erkölcsi értékrendjét vallja magáénak. "Ezt a lehetőséget szándékosan tettük be a kérdőívbe, bár nagy viták voltak arról, hogy mennyire komoly ez a dolog. Úgy véljük, nem a statisztikusok dolga ítéletet mondani ez ügyben. Az eredmény - 15 ezer ember - egy egész kisvárosnyi tömeget jelent, s egyáltalán nem elhanyagolható társadalmi jelenség" - fejtette ki Drápal.

A legtöbb csehországi "Jedi lovag" Prágában él, számuk 4000.

Vallási hovatartozásukat többnyire a kisebb települések lakosai jelölték meg. A százezer lakos feletti településeken mindössze az emberek egytizede töltötte ki a vallási hovatartozás rovatot.

(MTI)