Szélsőjobboldali tüntetők iszlámellenes tüntetést tartottak Dániában

2012. április 1. - 10:51 | Külföld

Kevesebb mint kétszáz szélsőjobboldali aktivista vett részt szombaton Dánia második legnagyobb városában, Aarhusban a Dán Védelmi Liga által meghirdetett iszlámellenes tüntetésen.

A vártnál jóval többen, négy-ötezren gyűltek viszont össze ellentüntetésre az Aarhus a sokszínűségért nevű mozgalom felhívására. A nagy erőkkel kivonuló rendőrség megpróbálta megakadályozni a két tábor összecsapását, de késő délután elszabadultak az indulatok, miután szélsőbaloldali tüntetők át akarták törni a rendőrkordont. Az összetűzésekben két rendőr megsebesült, és 83 ellentüntetőt őrizetbe vettek.

A rendőrség közlése szerint 200-300 szélsőjobboldali tüntető érkezett Nagy-Britanniából, Németországból, Svédországból, Finnországból, Norvégiából, Lengyelországból és Spanyolországból Aarhusba.

A "Dzsihádellenes európai találkozó" címen meghirdetett demonstráció egyperces csenddel kezdődött: a tüntetők, akik közül sokan maszkokkal, sálakkal takarták el arcukat, arról a hét emberről emlékeztek meg, akit Mohamed Merah, egy algériai származású francia radikális iszlamista gyilkolt meg március közepén Toulouse-ban, illetve a szomszédos Montaubanban. A felszólalók között volt Tommy Robinson, az Angol Védelmi Liga vezetője. Ez a szélsőjobboldali csoport népes tiltakozásokat tartott Nagy-Britanniában, és mintájára hasonló szervezetek alakultak számos európai országban.

Az Európában az utóbbi években megalakult védelmi ligák és más dzsihádellenes csoportok elhatárolják magukat a neonáciktól, és azt állítják, hogy nem fogadják el a rasszizmust vagy az antiszemitizmust. Bírálóik szerint azonban e csoportok az idegengyűlölet újabb megnyilvánulásai, és a zsidók helyett a muzulmánokat állították a célkeresztbe.

Németország több városában ezrek vonultak utcára szombaton, hogy így tiltakozzanak a neonáci és iszlámgyűlölő tüntetések ellen. Lübeckben 2500-an vettek részt a demonstrációban, amely ellenpontja volt egy mindössze 120 szélsőjobboldali aktvistát felvonultató rendezvénynek. Brandenburgban hatszázan, Dortmundban pedig ötszázan fejezték ki tiltakozásukat a szélsőjobboldali eszmék terjedése ellen.

MTI/para