Lezuhant egy gép Szibériában: 31 halott, 12 túlélő

2012. április 2. - 08:42 | Külföld

Harmincegy ember meghalt, tizenkettő túlélte azt a légi szerencsétlenséget, amely hétfőn történt Oroszországban, Szibéria nyugati részén.

Az ATR-72 típusú utasszállító nem sokkal felszállás után zuhant le Tyumeny városától nem messze, Moszkvától több mint kétezer kilométerre keletre - jelentette az Interfax és az ITAR-TASZSZ hírügynökség. A repülőgép egy másik szibériai városba, Szurgutba indult 39 utassal és négyfős személyzettel a fedélzetén.

A News.ru internetes oldal értesülése szerint a gép kényszerleszállást készült végrehajtani. Ezt látszik alátámasztani, hogy az utasszállító egy autóút mentén csapódott a földbe. Két darabba tört, és ennek köszönhető, hogy többen túlélték a balesetet. A személyzet minden tagja - a két pilóta és a két légi kísérő - életétét vesztette.

A sebesültek törésekkel és égési sérülésekkel kerültek a helyi kórházba. Két utas állapota válságos. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának egy különleges, műtőkkel felszerelt és súlyos sérültek szállítására kialakított repülőgépe már a helyszínre érkezett, a géppel pszichológusokat is a helyszínre vittek.

A légitársaság tájékoztatása szerint negyven jegyet adtak el a járatra, egy utas azonban lekéste az indulást.

A mentőalakulatok már megtalálták a repülés adatait rögzítő feketedobozokat.

A hatóságok előzetes feltételezése szerint a katasztrófát a gép műszaki hibája vagy a pilóta tévedése okozhatta, de pontosabb okot egyelőre nem tudnak. A terrorakció lehetőségét mindenesetre kizárták. A vizsgálóbizottság ezt a véleményét a gép roncsolódásának jellegéből vonta le - mondta Vlagyimir Markin, a testület egyik tagja.

A francia-olasz gyártmányú ATR 72-es típusú gépek egy éve kerültek a UTairhez. Az elsőt 2011 április 21-én adták át az orosz légitársaságnak, és a szerződés 20 ilyen típusú gép szállításáról szólt.

(MTI)