Nyugati márkák utánzatait készítették egy kis dél-kínai táskagyárban, lebuktak

2012. április 2. - 12:51 | Külföld

Hamis márkás táskákat gyártó üzemre csapott le a hétvégén a kínai hatóság a dél-kínai Kanton (Kuangtung) tartományban.

Kuangcsou (Guangzhou) város ellenőrei több mint 60 dolgozót találtak munka közben, amikor éppen Prada és Chloe márkájúnak feltüntetett hamis táskákat készítettek. A városszéli irodaházban elhelyezett munkásokkal működtetett táskagyárból ezerszámra kerültek ki az utánzatok.

A rendőrségi nyomozás megállapította, hogy az üzem bevétele elérhette a 60 millió jüant (2,1 milliárd forint). A 30-70 jüan (1000-2500 forint) termelői áron előállított példányokat a feketepiacon 500 jüanért (17.500 forint) is lehet értékesíteni. A gyárból először nagykereskedőkhöz került az áru és ők terítették az országban kiskereskedőkhöz.

Kuangcsouban készül a kínai bőrtermékeknek több mint a fele, s a földalatti műhelyeket többnyire a külső kerületek gyárvárosaiba telepítették. Azokat többnyire a hivatalos munkaidőn túl üzemeltetik, ezzel is igyekeznek elkerülni az ellenőrzéseket.

A szakemberek szerint egyes hamisítványok annyira tökéletesek, hogy ránézésre nehéz őket az eredetiektől megkülönböztetni. Kínában egyre nő a kereslet a luxustermékek iránt, ám azok eredetijének megvásárlására még mindig viszonylag szűk réteg képes. A hamisítványok iránt inkább a szerényebb jövedelemmel rendelkezők érdeklődése nagy, s ezért a titkos műhelyek piaca hosszú távon biztosított.

A kínai hatóságok szerint az egyre több rajtaütés következtében szűkül a gyártók köre, ám a piac inkább kampányszerű hullámzást tapasztal, a hamisított termékek utánpótlása viszonylag stabil.

(MTI)

Címkék: hamisitás