Schmitt-ügy: Kitölti két hónapos felmondási idejét a Semmelweis Egyetem rektora

2012. április 4. - 17:56 | Külföld

A nemzeti erőforrás miniszter javaslata alapján kitölti két hónapos felmondási idejét Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora.

Az egyetem szerdán az MTI megkeresésére azt közölte: megérkezett Réthelyi Miklós hivatalos levele, ebben a miniszter a rektor felmentésére 2012. május 31-ei időpontra tesz javaslatot az Országgyűlés elnökének, aki jelenleg a felmentésre jogosult köztársasági elnök jogkörét gyakorolja. A rektor természetesen tiszteletben tartja a javaslatot - tette hozzá az intézmény.

Tulassay Tivadar az egyetem szenátusának múlt csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a szenátus 33 igen és 4 nem szavazattal döntött Schmitt Pál államfő 1992-ben megszerzett úgynevezett kisdoktori címének visszavonásáról, mert az egykori értekezés nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak.

Március 30-án a szenátus arról is döntött, hogy - mint ahogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és annak oktatásért felelős államtitkársága is - egyhangúlag támogatja Szél Ágostonnak, az egyetem jelenlegi általános rektorhelyettesének a rektori pályázatát.

Tulassay Tivadar 2003 óta vezeti a Semmelweis Egyetemet, megbízatása június 30-án járt volna le. A rektor viszont vasárnap az intézmény honlapján bejelentette: lemond posztjáról. Indoklásként kifejtette: az elmúlt napok egyetemi testületi döntései vitathatatlanul az ő személyéhez kötődnek, s ugyanezért érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál.

Schmitt Pál köztársasági elnök hétfőn az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában jelentette be lemondását. Ezt megelőzően viszont azt is közölte, hogy fellebbez a Semmelweis Egyetem szenátusának döntése ellen, amellyel a testület megvonta doktori címét. Az egyetem eljárását etikátlannak és jogszerűtlennek nevezve úgy vélte, oklevelét csak a bíróság vonhatta volna vissza.

A távozó rektor mellett hétfőn tüntetést tartottak az egyetem oktatói, hallgatói és dolgozói.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kedden azt közölte, Réthelyi Miklós tájékoztatta a rektort: nem ért egyet azzal, hogy beadta lemondását, és - a törvények adta lehetőséggel élve - igényt tart arra, hogy május 31-ig végezze munkáját.

Kedden az egyetem 117 professzora kinyilvánította, hogy kiáll a szenátus múlt heti döntése mellett, amellyel az akkor még köztársasági elnöki tisztséget betöltő Schmitt Páltól visszavonták doktori címét. Szerdán a 127 tagtársaságot tömörítő Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) azt közölte: meggyőződésük, hogy az egyetemi testületek és a rektor tettei "jogosak és szükségesek voltak a magyar tudományosság hitelességének és a Semmelweis Egyetem hírnevének a megőrzéséhez és megvédelmezéséhez".

mti/para