Csehország: Belpolitikai stabilitás, amíg nem jön az újabb kormányválság

2012. április 5. - 10:48 | Külföld

Nagy valószínűséggel a felek megegyezésével ér véget a mostani cseh kormányválság, de stabilabb, nyugodtabb helyzet a belpolitikában csak a következő kormányválságig lesz - véli a helyi megfigyelők többsége Prágában az után, hogy a legkisebb kormánypárt, a Közügyek kedden ultimátumot intézett Petr Necas miniszterelnökhöz: ha április 26-ig nem teljesíti követeléseit, akkor a párt május elsejével távozik a kormányból.

Miután a Közügyek színeiben 24 személy szerzett képviselői mandátumot, a gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a 2010-es választás utáni 118 képviselőt számláló kormánykoalíciós oldal képviselőinek száma 94-re csökkenne, ami a 200 tagú alsóházban csak kisebbségi kormányzást tenne lehetővé. Ezt azonban pillanatnyilag mindenki - beleértve Václav Klaus államfőt is - elutasítja, a helyzet megoldásaként az előre hozott választás jöhetne számításba. Az ellenzék - Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) és Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM) - ezt már régebben követeli, s az új kormányválság kapcsán a két nagyobbik kormánypárt - a Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a TOP 09 - szintén e mellett tette le a voksát. Ezt nyilatkozta Klaus is.

A Közügyek öt konkrét követelést terjesztett koalíciós partnerei elé, amelyek közül a legfontosabbakat - a koalíciós szerződés átírása és három minisztérium összevonása - a jelek szerint az ODS és részben a TOP 09 is készek teljesíteni. Bár mindkét párt "zsarolásnak" minősítette a kisebbik partner követeléseit, Nečas, szerdán bejelentette, hogy pártja (ODS) április 11-ig adott időt a Közügyeknek a megegyezésre. Ha addig nincs megállapodás, előre hozott választás lesz. Radek John, a Közügyek elnöke ezt követően "ígéretesnek" minősítette partnerei hozzáállását.

A Lidové Noviny című konzervatív prágai napilap szerint három forgatókönyv jöhet szóba. Az első és legvalószínűbb, hogy a felek megegyeznek egy kompromisszumos megoldásban. Ezt vetítették előre a szerda esti nyilatkozatok.

Nyilvánvaló ugyanis, hogy sem az ODS-nek, sem a Közügyeknek nem lehet érdekük az idő előtti választás. "A Közügyeket és az ODS-t szoros szálak fűzik egybe: a hatalom, s ezért nagyon nem akarják az előre hozott választást. Az ODS a választásokon súlyos sebeket kapna, a Közügyek számára pedig egy mostani választás egyenlő a halállal" - állapította meg a Hospodárské Noviny című gazdasági napilap. A koalícióból egyedül a TOP 09 számára lenne értelme a választásnak, mert a párt valószínűleg megerősödne, de legalábbis megőrizné mai pozícióit, s így partnere lehetne a következő választás biztos győztesének számító szociáldemokratáknak.

A jelenlegi pártpreferenciák sokatmondóak: a CSSD támogatottsága 30-35 százalék körül mozog, az ODS-é 20-25 százalék, a kommunistáké 15 százalék, a TOP 09-é 10-15 százalék között, míg a Közügyeké a parlamenti küszöböt jelentő öt százalék alatt van. Miután a kommunistákat változatlanul senki sem akarja bevenni a kormányba, magától adódik a CSSD-TOP 09 koalíciós lehetőség. Az eddigi legnagyobb kormánypárt, az ODS lenne így az, amely a leginkább ráfizetne a kabinet népszerűtlen, takarékossági intézkedéseire és az utóbbi két év botrányaira. A Közügyeket a sajtó ma már komolytalan pártnak tartja, amely többségi vélemény szerint nem meghatározott politikai célkitűzések teljesítése, hanem egyszerű nyerészkedés céljából jelent meg a cseh belpolitikai színtéren.

A második lehetséges forgatókönyv az idő előtti választás, ennek a megfigyelők 20-25 százaléknyi esélyt adnak, míg a harmadik változat az, hogy a Közügyek belső feszültsége a párt átalakulásához vezet. Ennek realitását szintén 20-25 százalékra becsülik.

A Közügyekben jelenleg jól kivehetően két szárny van jelen: a Vít Bárta vezette eredeti pártvezetés szárnya, illetve a később létrejött Karolina Peake (ma kormányfőhelyettes és pártalelnök) nevével fémjelzett realistább szárny. A botrányok Bárta, a Közügyek parlamenti frakcióvezetőjének a nevéhez fűződnek, aki ráadásul ezekben a napokban bíróság előtt is áll korrupciógyanús ügyek kapcsán, amelyek miatt egy éve távoznia kellett a közlekedési minisztérium éléről. Ha Bártát bűnösnek találják, valószínű a Közügyeken belüli "átváltozás".

A Mladá Fronta Dnes című liberális napilap kommentárja szerint a Közügyek ma egy teljesen megbízhatatlan párt, s bár valószínű, hogy a mostani koalíciós válság megállapodással végződik, s a három jobbközép párt továbbra is hatalmon marad, a belpolitikai stabilitás és a nyugalom csak a következő kormányválságig marad fenn. Lényeges belpolitikai változásra csak egy új választással kerülhet sor.

MTI/para