Az oroszok 70 százaléka még nem látta, milyen a Szovjetunión kívüli világ

2012. április 6. - 20:00 | Külföld

Egy felmérés szerint az oroszok több mint kétharmada soha nem járt a volt Szovjetunió határain túl.

A Levada Központ nevű független közvélemény-kutató március közepén készített felméréséből kiderül, hogy a lakosságnak mindössze 24 százaléka utazott már az orosz szóhasználatban "távol külföld" néven emlegetett térségbe, azaz a volt szovjet köztársaságokon túli külföldi országba. A volt szovjet köztársaságokat az oroszok "közel külföldként" emlegetik.

A Ria Novosztyi hírügynökség által ismertetett felmérés szerint a válaszadók 70 százaléka soha nem hagyta el a volt Szovjetunió területét, 6 százalék pedig nem nyilatkozott erről.

A "távol külföldön" jártak több mint kétharmada (az összes megkérdezett 17 százaléka) üzleti célból, a maradék pedig üdülési vagy más okokból utazott. Kevesebb mint 7 százalékot tesz ki azok tábora, akik minden évben legalább egyszer külföldre utaznak.

A megkérdezettek 17 százaléka rendelkezett külföldi utazásokra feljogosító útlevéllel.

Tavaly egy hasonló felmérés során az orosz lakosság 79 százaléka mondta azt, hogy soha nem tette ki a lábát a posztszovjet térségen túlra. A kedvenc útirányok között Németország, Törökország, Egyiptom és Kína szerepelt. Az idei közvélemény-kutatásban nem kérdeztek rá az úti célra.

MTI/para

Címkék: Szovjetunió