Új fotót tettek közzé a 77 éves Charles Mansonról!

2012. április 6. - 11:46 | Külföld

Mogorván néz a kamerába, rabszámát maga előtt tartva. Haja és szakálla ősz, a homlokára tetovált horogkereszt még mindig megvan: így néz ki egy frissen közzétett fotón a most 77 éves Charles Manson, Amerika leghírhedtebb tömeggyilkosa, akinek legújabb kegyelmi kérvényét jövő szerdán tárgyalják.

A fénykép ugyan 2011 júniusában készült, de csak most tették közzé. Az ősz hajú férfi csak árnyéka az egykori bozontos, vad tekintetű hírhedt szektavezetőnek, akinek arca magazinok címlapjának tömegéről tekintett az olvasókra 1969-ben, miután követői végeztek több hírességgel, köztük Roman Polanski szülés előtt álló feleségével, Sharon Tate színésznővel.

Charles Manson immár több mint negyven éve raboskodik egy kaliforniai intézetben, eddig 11 alkalommal - automatikusan ötévente - tárgyaltak arról, hogy szabadon lehet-e bocsátani. Szerdán lesz a 12. ilyen meghallgatás, valószínűleg az utolsó a hírhedt gyilkos életében, ugyanis Kalifornia állam törvényei szerint ha ismét elutasítják a szabadon bocsátást, a döntés akár 15 évre is szólhat.

Manson esélyei arra, hogy szabaduljon, a nullához közelítenek. Az idős férfi nem is tervezi, hogy megjelenik a meghallgatáson, de még az utolsó pillanatban is megváltoztathatja döntését.

A tömeggyilkos legutóbb 1997-ben vett részt kegyelmi tárgyaláson, akkor négy órán át zagyvált a bizottság tagjainak: tagadta, hogy bárkit is megölt volna, de védelmébe vette azokat hitelemeket, amelyek sajátos szektáját, "családját" vezérelték. "Nem állítom, hogy nem voltam részese az eseményeknek. Azt mondom, hogy nem szegtem meg sem emberi, sem isteni törvényt. Vegyék ezt számításba, amikor döntést hoznak. Jó napot, köszönöm" - mondta végül.

Negyvenhárom évvel azután, hogy a világ megismerte nevét, Charles Manson hozzá hasonló "nehézfiúkkal" a Corcoran börtön lakója. Élete veszélyben lenne, ha szabadon engednék - vélekedett a kaliforniai büntetés-végrehajtás szóvivője. Mansont és a hozzá hasonlókat külön szárnyban tartják, legnagyobb szabadságuk, hogy kijárhatnak az udvarra.

A 77 éves gyilkos a mai napig problémás rab, többek közt megszegte a szabályokat azzal, hogy mobiltelefont csempésztek be neki, tavaly októberben pedig házilag gyártott fegyvert találtak a cellájában.

Mansont annak idején hétrendbeli emberölés vádjában találták bűnösnek, később még további két gyilkosság miatt is elítélték. Tárgyalását az egész világ figyelemmel kísérte. Mansont a gyilkolás ördögi mestereként ábrázolták, aki fiatal követők egy csoportját vezette. Őt és a vádlottak padján mellette ülő három nőt halálra ítélték 1971-ben. Végül életben maradtak, ami annak köszönhető, hogy Kalifornia állam hatályon kívül helyezte az 1972 előtt hozott halálos ítéleteket.

Társai közül Leslie van Houten 2010 nyarán állt legutóbb kegyelmi bizottság előtt, de nem szabadult. Az volt a 19. alkalom, hogy tárgyalták esetleges szabadon bocsátását. Susan Atkins 2009-ben rákban meghalt. Halála óta Patricia Krenwinkel, a harmadik nő Kalifornia állam leghosszabb ideje raboskodó női fegyence. Krenwinkelt és van Houtent ugyanabban a börtönben őrzik.

(MTI)