2 ezer euró értékű büntetés egy magyarellenes adás miatt

2012. április 10. - 16:20 | Külföld

Tízezer lej - azaz 2 289 euróval egyenértékű - bírságot kapott kedden egy román hírtelevízió, amelyet a román Országos Audiovizuális Tanács (CNA) amiatt marasztalt el, hogy egyoldalúan tájékoztatott egy olyan adásban, amely "Székelyföld elmagyarosításáról" szólt.

A Romania TV által sugárzott adásban Corneliu Vadim Tudor és Gheorghe Funar szélsőségesen nacionalista román politikusok vettek részt meghívottként. A Mediafax román hírügynökség tájékoztatása szerint az adásban Vadim Tudor kijelentette egyebek között, hogy "a magyarokat Szibériába kellene vinni", a műsorvezető pedig nem határolódott el ettől az uszító kijelentéstől.

A romániai Active Watch Médiafigyelő Ügynökség tett feljelentést az adás ellen, amelynek készítői a szervezet szerint többször megsértették azt a szabályt, miszerint a műsorvezetőnek kötelessége felszólítani a meghívottakat, támasszák alá bizonyítékokkal az általuk megfogalmazott vádakat.

A civil szervezet feljelentésében megállapította: a székelyföldi románok helyzetéről készült riportban szereplő interjúalanyoktól sem kérdezte meg a riporter, milyen bizonyítékokkal támasztják alá egyebek között azokat a kijelentéseiket, miszerint a Hargita megyei önkormányzat "diszkriminálja és szabotálja" a román polgármesterek által vezetett településeket, valamint csak román iskolákat zártak be a hatóságok két megyében és egyetlen magyart sem.

A CNA megállapította, hogy helytállóak a civil szervezet észrevételei, és megbírságolta a hírtelevíziót.

- mti/para -