A német cégek két harmada szerint rossz helyzetben van a magyar gazdaság

2012. április 16. - 16:56 | Külföld

A német vállalatok 68 százaléka rossznak ítéli a magyar gazdaság helyzetét, és a kilátások romlására számít 55 százalékuk - mondta Dirk Wölfer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (NMIKK) főtitkára a szervezet új konjunktúra felmérését ismertetve hétfőn Budapesten.

A német cégek csupán 27 százaléka számol javuló üzleti lehetőségekkel, ugyanakkor 24 százalékuk romló helyzetet vetít előre.

Sefer Stevan, az NMIKK elnöke közölte: a befektetési környezet romlott, a felmérés szerint a cégek 67 százaléka elégedetlen, illetve nagyon elégedetlen a magyar adórendszerrel, ráadásul a vállalkozások 62 százaléka elégedetlen, illetve nagyon elégedetlen a jogbiztonsággal, és a cégek 87 százaléka elégedetlen, illetve nagyon elégedetlen a gazdaságpolitika kiszámíthatóságával, ami valamennyi ágazatra érvényes.

Ha most kellene dönteni, hogy újra befektetne-e egy vállalkozás Magyarországon, akkor a német cégek 71 százaléka mondana igent, ez 9-12 százalékkal alacsonyabb az előző háromévi válaszokban foglalt aránynál.

A NMIKK felmérése reális, de azt is hangsúlyozni kell, hogy "a korábbi években mért, a németnél gyorsabb magyar gazdasági növekedés adósságból volt finanszírozva" - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a sajtótájékoztatón.

A tervezett tranzakciós adó mértékéről még nincs döntés, a bevezetés dátuma 2013 - felelte újságírói kérdésre az államtitkár. Hozzátette azt is, hogy a gazdasági növekedés szempontjából a jövedelem típusú adók helyett a forgalmi típusú adóknál érdemes változtatáson gondolkodni. Cséfalvay Zoltán a választ kiegészítette azzal, hogy az ötkulcsos áfa bevezetését az EU szabályozása nem teszi lehetővé.

A konjunktúra jelentés részleteiből kitűnik, hogy a német működőtőke-állományból (1989-2009) Közép-Kelet-Európa (KKE) részesedése 8,3 százalék, Ázsia részesedése 4,5 százalék, Kínáé 2,6 százalék. A KKE régión belül (2009. december végi adat) Csehország (22 milliárd) és Lengyelország (19,7 milliárd) mögött Magyarországon van a legnagyobb német működőtőke-állomány (17 milliárd euró), miközben Kínában ez az összeg 22 milliárd euró.

A német cégek 30 százaléka Magyarországon a tavalyinál kevesebb beruházással számol 2012-ben, 24 százalékuk több beruházást kíván megvalósítani. A tervek szerint a cégek 20 százaléka csökkenő, 26 százaléka növekvő foglalkoztatással számol.

Sefer Stevan, a DUIHK elnöke szerint eddig csak kismértékben teljesültek az új, beruházásbarát gazdaságpolitikára számító gazdasági szereplők várakozásai. Ez a csalódottság tükröződik a befektetési feltételek idei minősítésében is - tette hozzá.

"Több kérdésben a hirdetett – és a vállalatok által is támogatott - célkitűzéseknek ellentmondó intézkedések születtek, ez viszont közép- és hosszú távon veszélyezteti Magyarország versenyképességét" - jelentette ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke, a ThyssenKrupp AG magyarországi képviseletének vezetője.

MTI/para