Ezrek tüntettek a kormány ellen Baku egyik külvárosában

2012. április 22. - 19:47 | Külföld

Az azeri fővárosban vasárnap mintegy háromezer kormányellenes tüntető követelt új parlamenti választást és gyülekezési szabadságot.

A Baku egyik külvárosában megtartott tiltakozás helyszínére megfigyelők szerint jelentős rendőri erőt vezényeltek ki. Az engedélyezett megmozdulás résztvevői az alapvető emberi jogok követelése mellett a korrupció ellen is felemelték a szavukat, és tiltakoztak azok ellen a házrombolások és kényszerkilakoltatások ellen, amelyeket az idén májusban Bakuban megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztiválra hivatkozva hajtanak végre a volt szovjet köztáraság hatóságai.

Az azeri ellenzék beszámolói szerint az Ilham Aliyev elnök vezette tekintélyelvű rendszerben súlyosan megsértik az emberi jogokat, nem tűrik el az elnök túlhatalmát bíráló megnyilvánulásokat, a gazdaságban pedig korrupció uralkodik.

Múlt csütörtökön nemzetközi emberi jogi szervezetek nyilatkozatban ítélték el, hogy rendőrök és biztonsági őrök eszméletlenre vertek egy, a házrombolásokat filmező azeri újságírót. Idrak Abbasov, a Zerkalo (Tükör) című független napilap riportere előző nap fivérével együtt a SOCAR állami olajvállalat birtokában lévő területen filmezte a bontási munkákat, amikor mintegy húsz rendőr és a vállalat biztonsági őrei rájuk támadtak. Mindketten súlyos sérülésekkel kerültek kórházba.

Abbasov, aki márciusban nyerte el a véleményszabadságért küzdő, londoni központú Index on Censorship szervezet egyik díját, csak a legutóbbi azok közül az újságírók közül, akik megfélemlítés és fizikai agresszió áldozatává váltak az olajban gazdag kaukázusi köztársaságban.

Az Amnesty International (AI), a Human Rights Watch (HRW) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyaránt az Abbasov elleni támadás kivizsgálását és a felelősök bíróság elé állítását követelték. "Az a tény, hogy a biztonsági személyzet fényes nappal megtámadta Abbasovot végtelenül felháborító, s jól jellemzi az újságírók elleni támadások büntetlensége által teremtett azerbajdzsáni légkört" - szögezte le nyilatkozatában Hugh Williamson, a HRW európai és közép-ázsiai igazgatója.

"Az ember azt gondolná, hogy a közelgő dalfesztiválra és annak Bakuból világgá röpített képeire gondolva a hatóságok a legjobb arcukat akarják mutatni - mondta John Dalhuisen, az AI térségi igazgatója. - Ehelyett az emberi jogok megsértésének eseteit bemutató újságírók maguk is az állami tisztségviselők támadásainak célpontjává válnak..."

Az azeri hatóságokat számos vád érte az utóbbi időben amiatt, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál május 26-i döntőjének helyszíne közelében lakóházakat dózeroltatnak el, az utcára rakva ki a lakókat.

- mti/para -