A fehérorosz elnök lecsukással fenyegette ellenfelét, ha "fecseg"

2012. április 22. - 09:24 | Külföld

A fehérorosz elnök megfenyegette szombaton közelmúltban szabadon engedett politikai ellenfelét, Andrej Szannyikovot, hogy ismét lecsukatja, ha "fecseg" börtönben töltött idejéről.

Aljakszandr Lukasenka egy hete kegyelmezett meg a fehérorosz ellenzék egyik legjelentősebb vezetőjének, akit most azzal fenyegetett meg, hogy ismét börtönbe küldi, ha "fecseg", vagy,ha a Nyugat diplomáciai nyomás alá helyezi őt, hogy hajtson végre reformokat.

"Még egy nyomásgyakorlás és azok a fecsegők, akiket szabadon engedtünk, és ezért köszönettel tartoznak, visszatérhetnek a börtönbe" - mondta Lukasenka újságíróknak szombaton.

Az 58 éves Szannyikovot tavaly májusban ítélték öt évre "tömeges rendbontások szervezéséért". Egyike volt annak a hét elnökjelöltnek, akiket 2010 decemberében tartóztattak le, mert részt vettek a Lukasenka államfő vitatott újraválasztása utáni tömegtüntetésen.

Szannyikov kiszabadulása után adott interjújában elmondta, hogy a börtönhatóságok öngyilkosság elkövetésére akarták kényszeríteni és felszólította a Nyugatot, hogy követelje az államfőtől a többi politikai fogoly kiengedését. Emberjogi csoportok szerint mintegy 15 személyt tartanak még börtönben politikai okokból.

Az ellenzék és a nemzetközi megfigyelők is állítják: a volt szovjet köztársaságot 16 éve vaskézzel irányító Lukasenka csalásnak köszönheti, hogy az államfői poszton maradhatott. A 2010. decemberi tüntetést a karhatalom kegyetlenül leverte, és mintegy 600 embert előállított, közülük 22 ellenzéki vezető ellen indítottak bírósági eljárást.

Szannyikov 1995-96-ban még külügyminiszter-helyettes volt, de hátat fordított a minszki rezsimnek, és társalapítója lett a Charta 97 jogvédő ellenzéki csoportnak.

MTI/para