SAJTÓSZABADSÁG: Az Európai Újságíró-szövetség szerint Törökországra kell leginkább figyelni, de Magyarországra is

2012. május 3. - 09:32 | Külföld

A több mint 100 újságíró törökországi bebörtönzése miatt a sajtószabadságot ért fenyegetésre hívta fel a figyelmet az Európai Újságíró-szövetség (EFJ) a sajtószabadság világnapja alkalmából szerdán Brüsszelben kiadott közleményben, amelyben Magyarországot is külön említették.

A 30 ország 260 ezer újságíróját képviselő szervezet elnöke, Arne König úgy vélte, Magyarországon még mindig "sokkal többre van szükség az újságírók jogainak garantálásához". Szerinte a magyar példa azt mutatja, hogy "a demokratikus erők mozgósításának lehet bizonyos hatása a közvéleményre, de magyar kollégáinknak még hosszú utat kell megtenniük a kormány példátlan nyomásgyakorlása miatt".

König egyúttal cselekvést kért az európai uniós intézményektől az EU-szerződés azon cikkelye alapján, amely a közös EU-értékeket ért fenyegetés esetén eljárás indítását teszi lehetővé.

Ami Törökországot illeti, az EFJ azt állapította meg, hogy az ottani vezetésre gyakorolt nyomás egyelőre csekély hatással járt. Az európai szövetség tagszervezeteiben mindazonáltal a legfontosabb napirendi pontok élére került a török helyzet a bebörtönzött újságírók magas száma miatt.

Az EFJ azt kérte tagszervezeteitől, hogy mindegyikük "fogadjon örökbe" egy bebörtönzött török újságírót, azaz nyilvánítsa ki vele szolidaritását és támogatását, és hívja fel a figyelmet az esetre a lehetséges nemzeti vagy regionális fórumokon. A közleményből kiderül, hogy az EFJ magyar, belga, francia, brit, német, spanyol, svéd és olasz tagszervezetei is teremtettek már ilyen jellegű kapcsolatot török újságírókkal.

MTI/para