Előretört a szélsőbal és a szélsőjobb a görög választásokon

2012. május 6. - 19:28 | Külföld

A vasárnapi görögországi parlamenti választások legelső részeredményei alapján veszélybe került a takarékossági reformprogram végrehajtása a súlyos adósságokkal küzdő országban.

Az első előrejelzések szerint a takarékossági program mellett álló mindkét nagy párt drámai módon visszaesett a választásokon. A görög televízió által közölt első előrejelzés szerint a konzervatív Új Demokrácia a szavazatok mintegy 20-24 százalékát szerezte meg, míg a szocialista PASZOK a voksok 14-17 százalékához jutott.

Tavaly december óta egyfajta nemzeti egységkormány vezette az országot. A két nagy (Új Demokrácia, PASZOK) és néhány kisebb párt koalíciója hagyta jóvá az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank által az újabb hitelcsomag fejében megszabott feltételeket. Az úgynevezett trojka csomagtervét azonban az eddig hivatalban volt koalíció pártjai közül csak a két nagy támogatja, míg a kisebbek ellenzik azt.

A vasárnapi választások nyomán felettébb kérdéses, hogy a konzervatívok és a szocialisták képesek-e egy olyan koalíció létrehozására, amely folytatná a reformprogram megvalósítását. Ráadásul a magát a szavazás győztesének nyilvánító Új Demokrácia a választások előestéjén elzárkózott attól, hogy a PASZOK-kal szövetségre lépjen. A két nagy párt ugyanakkor együttesen sem szerezte meg a voksok 40 százalékát.

Ilyen körülmények között egyelőre teljesen nyitott, hogy milyen kormány alakulhat Görögországban. Nem véletlen, hogy alig egy órával az urnazárás után elemzők felvetették: nem kizárt, hogy újabb választásokra kerül sor.

- mti/para -