Sztrájk lassíthatja a határátkelést Lengyelország felé

2012. május 8. - 15:23 | Külföld

Lassító sztrájkkal követelnek nyugdíjazási kedvezményeket a lengyel határőrök, mert a jelenlegi jogszabályok szerint az általános nyugdíjrendszerhez tartoznak, így a korhatárnak a kormánykoalíció által áprilisban elfogadott emelése rájuk is vonatkozna.

A határőrség hátrányos megkülönböztetésnek tekinti, hogy az új jogszabályok életbe lépésével minden határőrnek 67 éves korig kellene dolgoznia, míg más rendvédelmi szolgálatok alkalmazottjai, például a rendőrök és a tűzoltók, a minimum 25 éves szolgálati idő letöltése után már 55 éves korukban nyugdíjba vonulhatnak.

A tiltakozók kedden kétórás lassító sztrájkot tartottak, amelyet csütörtökön egésznapos, majd péntektől határozatlan időre meghirdetett sztrájkkal folytatnak. A tiltakozást csak követeléseik teljesítése esetén szakítják meg, mert több mint tíz éve egyik kormány sem tartotta be a jogosultságaik szabályozására tett ígéretét.

A nyugdíjkorhatárt 2013-tól szakaszosan 67 évre emelő törvénytervezet, amellyel jelenleg a parlament foglalkozik, heves vitákat váltott ki az egész lengyel társadalomban. A Szolidaritás Szakszervezet több tüntetést szervezett az ügyben. Piotr Duda, a szakszervezet vezetője kedden "a módosítás következményeit enyhítő" jogszabálytervezeteket adott át a kormányfőnek, de további tiltakozó akciókat is tervez. Csütörtökre a parlament székháza előtt rendkívüli szakszervezeti ülést hívott össze és nem zárja ki, hogy a Szolidaritás Szakszervezet a labdarúgó Eb idején is megmozdulásokat tart majd.

- mti/para -