Magyar rendőr szívatja a szlovákiai magyart!

2012. május 9. - 16:17 | Külföld

Törvényen kívülivé válhatnak Magyarországra autózva azok a szlovákiai magyarok, akik nemrég kapták meg a magyar állampolgárságukat – írja a Hír24.

Sokan, hogy a kinti jogszabályok szerint ne veszítsék el szlovák állampolgárságukat, magyarországi rokonoknál jelentették be a lakóhelyüket. Ez azonban arra ad lehetőséget, hogy akár több százezer forintos bírsággal sújtsák őket a magyar hatóságok, amennyiben saját kocsijukkal, szlovák rendszámmal közlekednek az államhatárokat átlépve – számol be tájékoztat a Vezess.hu-ra hivatkozva a Hír24.

A fenti, illetve az internetes lap által felsorolt egyéb hasonló példák miatt rengeteg panasz érkezett az alapvető jogok biztosához, miután a szabályszegők mellett tisztességes autósokat is megbüntettek a rendőrök. Az ombudsman vizsgálatot rendelt el az ügyben, amelynek eredményeként elmarasztalta a jogszabályt, és több kifogást is emelt ellene. Szabó Máté egyebek mellett indokolatlannak tartotta az akár 800 ezer forintos bírságot, illetve a rengeteg hivatalos papírt, amelyre szükség van a legális autóvezetéshez.

Az ombudsmani vizsgálat után a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezte a rendelkezések felülvizsgálatát, sőt módosító javaslat kidolgozását is.

A törvény kezdeményezője, Rogán Antal fideszes képviselő viszont nem támogatja a jogszabály felpuhítását. A politikus úgy véli, a törvénynek szigorú és következetes ellenőrzéssel érvényt kell szerezni.

Hír24