Leminősítette Görögországot a Fitch - Közeleg az euróövezetből való kilépés?

2012. május 18. - 07:29 | Külföld

Leminősítette csütörtökön Görögországot a Fitch Ratings, közölve egyben, hogy nem látja garantáltnak a görög eurótagság fenntarthatóságát.

legnagyobb európai hitelminősítő csütörtök este Londonban bejelentette, hogy Görögország hosszú futamidejű szuverén hazai és küladósságának besorolását az eddigi "B mínusz"-ról "CCC"-re, a rövid lejáratú görög állami kötelezettségek osztályzatát "B"-ről "C"-re rontotta.

A "CCC" mélyen spekulatív besorolás, amely rendkívüli kockázatokra figyelmezteti a befektetőket.

A cég márciusban emelte vissza az addigi, korlátozott mértékben nem törlesztői státust jelző "RD" - restricted default - szintről a most ismét megvont "B mínusz"-ra a görög osztályzatot, akkor azzal az indokolva a lépést, hogy az értékvesztéssel végrehajtott adósságcsere és a kötvénytulajdonosokra rótt veszteségek jelentősen javították Görögország adósságszolgálati profilját, és csökkentették annak kockázatát, hogy az átcserélt új görög állampapírok esetében rövid távon ismét törlesztési nehézségek állnak elő.

A csütörtök esti leminősítés indoklásában azonban a Fitch közölte: a mostani görög osztályzatrontás annak a megnövekedett kockázatát jelzi, hogy Görögország esetleg nem lesz képes fenntartani euróövezeti tagságát.

A takarékossági programot ellenző pártok erőteljes teljesítménye a május 6-án tartott választásokon, valamint a választásokat követő kormányalakítási próbálkozások kudarca megerősíti, hogy sem lakossági, sem politikai támogatottsága nincs a 173 milliárd eurós EU/IMF-programnak - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő szerint ha a megismételt, júniusban esedékes választások után sem alakul olyan kormány, amelynek mandátuma lesz a költségvetési szigort és a szerkezeti reformot előíró EU/IMF-program folytatására, akkor "valószínűvé válik" Görögország távozása az euróövezetből.

A Fitch Ratings szerint egy ilyen fejlemény jó eséllyel széleskörű törlesztésképtelenséget eredményezne a magán- és az állami szektor euró-kötelezettségeinek esetében, annak ellenére, hogy a görög államkötvény-adósságot márciusban átstrukturálták.

A cég közölte azt is, hogy jóllehet eddig az összes euróövezeti tagállamra a lehetséges legjobb, vagyis az "AAA" besorolási országplafont állapította meg - tükrözve a konvertibilitási korlátozások bevezetésének nagyon alacsony kockázatát -, Görögország esetében azonban most ezt az osztályzatot is mélyen a befektetési ajánlású fokozat alá, "B mínusz"-ra rontotta.

Ez azt jelenti, hogy a Görögországban honos vagy bejegyzett cégadósok, illetve a Görögországból kezdeményezett adóssággeneráló pénzügyi tranzakciók mindegyike legfeljebb "B mínusz" besorolást kaphat a cégtől.

A Fitch ennek indoklásaként közölte, hogy ha Görögország távozik az euróövezetből, és ezt a szuverén vagy a magánszektorbeli adósságok kényszerű átdenominálása követi az új görög fizetőeszközre, azt a cég nem törlesztési eseménynek fogja tekinteni.

A hitelminősítő bejelentette azt is, hogy az újabb görög választások után az összes euróövezeti államadós besorolását leminősítés lehetőségére utaló negatív megfigyelési listára veszi, amennyiben úgy ítéli meg, hogy valószínűvé vált Görögország rövid időn belüli távozása az euróövezetből.

Nagy londoni elemzőházak már jó ideje valószínű fejleményként számolnak Görögország euróövezeti távozásával.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai ugyancsak e héten összeállított új helyzetértékelésükben közölték: valószínűtlennek tartják, hogy az euróövezet "jelenlegi formájában túléli" a válságot.

A ház elemzői szerint ráadásul korántsem csak Görögország jelenti a veszélyt a valutaunió integritására. A cég szakértői hangsúlyozták, hogy a Portugáliának nyújtott külső segélyprogram az idei év végével kifut, és az Írországnak jóváhagyott hasonló program sem tart sokkal tovább.

Kétségek közt...

A Capital Economics londoni elemzői szerint azonban "nyilvánvalóan kétséges", hogy ezek az országok a belátható jövőben képesek lesznek-e finanszírozni magukat a piacról; Portugália irányadó tízéves szuverén kötvényének hozama például jelenleg 11 százalék környékén jár, ami "kifizethetetlenül magas".

Írország kötvényhozamai csökkentek ugyan, de az ír gazdaság a tavalyi második félévben ismét recesszióba süllyedt, és az ír államháztartási hiány még mindig a hazai össztermék (GDP) 10 százaléka körüli, ami a legmagasabb deficit az euróövezetben.

A ház londoni közgazdászai közölték: központi forgatókönyvük mindezek alapján az, hogy Görögország még az idén elhagyja a valutauniót, 2013-ban pedig Portugália - és esetleg Írország is - követi.