Nem kér az abortusztablettából a KDNP és a Jobbik

2012. május 23. - 18:36 | Külföld

KDNP-s és jobbikos politikusok is ott voltak a készítmény bevezetése ellen szervezett demonstráción – tájékoztat a Hír24.

Mintegy kéttucatnyian sorakoztak fel az egészségügyi államtitkárság budapesti épülete előtt szerdán. Köztük volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, valamint Novák Előd és Dúró Dóra jobbikos képviselő, akik gyermeküket is magukkal vitték.

A megmozdulást egy civil szervezet hirdette meg. A tüntetők szószólója, Jobbágyi Gábor arról beszélt, hogy ugyan a kormány részéről legutóbb azt mondták, nem vezetik be a készítményt, továbbra is számos hírt hallani a tabletta pozitívumairól, sokan továbbra is propagálják annak engedélyezését.

Csókai András idegsebész professzor a Hír24-nek elmondta: nem állítható a készítményről, hogy az biztonságosabb, mint a műtéti magzatelhajtás. Csákány M. György, a Jáhn Ferenc Kórház szülészeti- nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa szerint a tabletta akár már most is elérhető Magyarországon.

A Hír24-nek elárulta, hogy hetente 3-4 beteg jár át a szomszédos Ausztriába a szerinte kevésbé veszélyes kezelésért.

Most akkor mi van?

A Magyar Nemzet múlt szombati számában írt arról, hogy az úgynevezett abortusztabletta megkapta a magyarországi forgalomba hozatali engedélyt, így belföldön is lehetőség lesz a gyógyszeres terhességmegszakításra.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár ugyanakkor a Hír TV Rájátszás című műsorában hétfő este közölte: a készítmény alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, ezért a tabletta nem kerülhet forgalomba.

Az államtitkár hangsúlyozta: ezzel szeretné lezárni ezt a témát.

Hír24