A román miniszterelnök is ellenzi Nyírő József újratemetését

2012. május 25. - 15:37 | Külföld

Victor Ponta román miniszterelnök véleménye szerint Nyirő József a tevékenysége miatt nem részesülhet nyilvános tiszteletadásban Romániában - közölte a miniszterelnök egy pénteki sajtóértekezleten, újságírói kérdésre válaszolva.

"A magyar parlament elnöke arra hivatkozott, hogy a korábbi román kormány egyetértett Nyirő József székelyudvarhelyi újratemetésével. Nos, a tisztségben lévő kormány, a miniszterelnök, a külügyminiszter és a belügyminiszter nyilvánvalóan kifejezte ellenkezését ezzel kapcsolatban" - mondta Victor Ponta román kormányfő.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért ellenzi a kormány a szertartást, Victor Ponta azt mondta: ennek részleteit Andrei Marga külügyminiszter fogja nyilvánosságra hozni. "De ő (Nyirő) egy olyan személyiség, aki tevékenysége miatt - amelyről bárki könnyen tájékozódhat - a román hatóságok szerint nem részesülhet nyilvános tiszteletadásban" - mondta a román miniszterelnök.

Csütörtökön este egy televíziós műsorban az előző kormány külügyminiszterét, Cristian Diaconescut is megszólaltatták a Nyirő-újratemetés ügyében. Diaconescu, akit azóta Traian Basescu államelnöki tanácsosnak nevezett ki, azt mondta, nem kérték ki az Elnöki Hivatal véleményét az ügyben.

"Egy ilyen helyzetben a Magyarországgal ápolt kiváló kapcsolataink nézőpontjából kell mérlegelni az ügyet és tekintettel kell lenni arra, hogy a nemzeti kisebbségek Romániában elismerésnek örvendő védelmet és jogokat élveznek. Nem ismerem ugyan részleteiben a külügyminisztériumnak a budapesti hatóságokkal folytatott párbeszédét, de azt hiszem, radikális megnyilvánulásokra a legkevésbé sincs szükségünk" - fejtette ki álláspontját Nyirő József pünkösdvasárnapra tervezett székelyudvarhelyi újratemetéséről Cristian Diaconescu államelnöki tanácsos.

(MTI)