Több ezer tüntető előtt szívta el dzsointját egy lengyel politikus

2012. május 27. - 14:24 | Külföld

Füves cigarettát szívott Janusz Palikot, a lengyel parlamentben is képviselt baloldali liberális Palikot Mozgalom (RP) párt vezetője a marihuána legalizálását követelő tüntetésen szombat este a lengyel fővárosban - olvasható a Gazeta Wyborcza hétvégi online kiadásában.

Több ezren vonultak végig Varsó belvárosán a Szabad Kender (Wolne Konopie) egyesület által összehívott békés menetben. A "Termeszd, szívjad, legalizáld" és "A marihuána gyógyszer" jelszavakat skandáló résztvevők több helyen léggömbökhöz erősített kendermagokat eresztettek szélnek.

Palikot a tüntetők aktivitását a parlament székháza előtt köszönte meg, majd füves cigarettát kért a tömegtől, és rágyújtott. A látványos és vitatott happeningekről ismert politikus nem először szólalt fel a cannabis legalizálásása mellett és füvezett nyilvános helyen. Ezúttal a lengyel médiának nyilatkozva kiemelte: nem szakértő, így képtelen meghatározni a cigaretta összetételét, de feltételezi, hogy cannabis volt.

Tomasz Oleszczuk, a fővárosi rendőr-főkapitányság képviselője a lengyel közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy az esetet nem jelentette senki. Arra hivatkozott, hogy "a rendvédelmiseknek nehéz lenne mindenhol jelen lenniük", míg a rádió riportere szerint a füvező politikus közelében rendőrök is voltak.

Ezek után a sajtóhírek online kommentárjaiban többen felháborodásukat fejezték ki a közélet szereplőinek kiváltságai miatt, mert ugyanezen az eseményen a rendőrség 29 személyt, köztük több kiskorút is kábítószer-birtoklás gyanújával állított elő.

- mti/para -