Orbán Viktor soha nem volt olyan népszerűtlen, mint az elmúlt hónapban

2012. május 29. - 10:31 | Külföld

Szavazótáboruknak felét elvesztették az elmúlt két évben, de még mindig magabiztosan megnyernének egy most rendezett választást a kormánypártok – írja a Hír24.

A kormányváltás óta hiába gyengült jelentősen a Fidesz, egyik ellenzéki párt sem tudtott jelentősen megerősödni.

A Tárki közvélemény-kutató felmérése szerint két évvel ezelőtt, 2010. májusában, a választások után, a kormányalakítás hónapjában az összes megkérdezett 45 százaléka a Fideszt támogatta. A legutóbbi, idén áprilisban, ezer fő megkérdezésével készült felmérés szerint a teljes népességen belül már csak 21 százalék a kormánypártok támogatottsága. Az ellenzéki pártok támogatottsága ingadozott ugyan, de számottevően nem változott. Az MSZP jelenleg a választók 13 százalékának támogatására számíthat, a Jobbik pedig 9 százalékon áll. Az LMP továbbra is a bejutási küszöb közelében van.

Az elmúlt két év nemcsak a kormánypártok, de a politikusok megítélésén is sokat rontott. Orbán Viktor, aki hosszú évekig a politikusok népszerűségi listájának dobogósai közé tartozott, most a népszerűtlenebb poltikusok közé tartozik. 2010-ben, amikor átvette a kormányzást, az Ipsos felmérései szerint 53 pont volt a támogatottsága, ezzel ő volt a legnépszerűbb politikus. 2012 áprilisában már csak 26 pontot kapott a megkérdezettektől. Az Ipsos 1995. márciusáig visszamenő adatbázisa szerint Orbán Viktor soha nem volt ilyen népszerűtlen, mint most: a népszerűségi mutatója általában 50 pont felett volt, de tavaly áprilisig soha nem csökkent 40 pont alá.

Nemcsak a miniszterelnök népszerűsége csökkent, a kormánypártok többi politikusa sem úszta meg bizalomvesztés nélkül az elmúlt két évet. A kormányban Matolcsy György a legnépszerűtlenebb, ő csak 21 pontot kapott áprilisban - igaz, a kormányváltáskor is csak Kövér Lászlót szerették kevésbé a megkérdezettek. Kövér Lászlónak a választások után rövid időre még javult is a megítélése, és a házelnöki poszton ha tartani nem is tudta a 2010-es szintet, de sokkal kevesebb szimpátiapontot veszített, mint a többi politikus.

Hír24