Merényletet hiúsított meg az Eurovíziós Dalfesztivál ideje alatt Azerbajdzsán

2012. május 30. - 13:08 | Külföld

Az azerbajdzsáni hatóságok szerdán megerősítették, hogy terrorista támadást hiúsítottak meg a múlt héten az Eurovíziós Dalfesztivál ideje alatt. Negyven embert őrizetbe vettek.

A nemzetbiztonsági minisztérium által kiadott közlemény szerint a csoport célja az volt, hogy terrorcselekményt kövessen el Bakuban a dalfesztivál előtt, illetve a verseny alatt. További cél volt, hogy minél több áldozata legyen a robbantásoknak és fegyveres támadásoknak.

A tárca adatai szerint robbantásokat terveztek a főváros központjában álló Hilton és Mariott szállodában, valamint a rendezvény színhelyén, a Kristálycsarnokban.

A biztonsági szolgálatok a feltételezett terrorcsoport tagjait különböző műveletek során vették őrizetbe Bakuban, Ganja és Szumgajt városokban, valamint az ország más pontjain. A csoport egyes tagjai ellenálltak, őket megölték.

A minisztérium közölte: azért csak most hozták nyilvánosságra a történteket és nem az Eurovíziós Dalfesztivál ideje alatt, mert nem akartak pánikot kelteni az emberek és a meghívott külföldiek körében.

- mti/para -