Megkezdődött a Tóásó-ügy bírósági tárgyalása Bolíviában

2012. május 31. - 10:09 | Külföld

Megkezdődött szerdán Bolíviában az úgynevezett terrorista összeesküvési ügy érdemi szakaszának tárgyalása. A vádlottak között van a magyar-román állampolgár Tóásó Előd és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadic is.

Az ügyben eljáró La Paz-i bíróságon a 39 vádlott közül szerdán 15 jelent meg a spanyol hírügynökség tájékoztatása szerint. Tizenheten Bolívián kívül tartózkodnak, őket "lázadóknak" nyilvánították, míg a maradék hét gyanúsított - ők jelenleg az ország keleti részén található Santa Cruzban vannak - elsősorban egészségügyi problémákra hivatkozva maradt távol és ügyvédjével képviselteti magát a tárgyaláson.

A bíróság elé állított személyeket "államellenes összeesküvéssel" és "terrorizmussal" vádolják, a kormány szerint Evo Morales bolíviai elnök meggyilkolására készültek. Az állítólagos terrorista csoportot 2009. április 16-án az ellenzék fellegvárának számító Santa Cruzban számolták fel a bolíviai különleges erők. A rajtaütés során életét vesztette a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. Az akció túlélőit, így Tóásó Elődöt és Mario Tadicot pedig azóta is fogva tartják, holott az érvényes bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, és le kellett volna zárni ügyüket.

A per vádemelési szakasza tavaly novemberben zárult le. Bolíviában sokak szerint koncepciós perről van szó. A spanyol hírügynökség korábban emlékeztetett arra, hogy a dél-amerikai országban nemrég látogatást tett Gulyás Gergely, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes alelnöke, s a magyar honatya arra a következtetésre jutott, hogy Bolívia nem tartja tiszteletben saját törvényeit, még kevésbé a nemzetközi megállapodásokat.

MTI/para