Lajčák Budapesten - Várhatóan ma mindenről szó esik

2012. június 1. - 08:55 | Külföld

Budapestre látogat pénteken Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter, ez lesz az első hivatalos magyarországi útja Robert Fico kormányának hatalomra kerülése óta. A pozsonyi vendég várhatóan a szlovákiai magyarokról is tárgyal magyar kollégájával, Martonyi Jánossal.

A megbeszélésen a magyar-szlovák kapcsolatokat és az aktuális nemzetközi kérdéseket tekintik át. A tárcavezetők közös sajtótájékoztatójuk után átadják a Jószomszédság és megértés díjat.

A 2008 decemberében a két ország akkori külügyminisztere - Göncz Kinga és Ján Kubiš - által alapított közös díjat azok a magánszemélyek vagy szervezetek kaphatják meg, akik hozzájárultak a magyar-szlovák kapcsolatok fejlesztéséhez és erősítéséhez. Az elismeréssel 2000 eurós pénzjutalom is jár.

A TASR hírügynökség múlt csütörtökön arról írt, hogy a határon túli magyarok választójogáról is tárgyal Miroslav Lajčák a pénteki találkozón. Mint a szlovák külügyminiszter mondta, "nyitott kérdésekről is egyeztetni fog" budapesti látogatásán.

"Érthetően mindenről beszélni fogunk, de a diplomatikus tárgyalások keretén belül" - nyilatkozta Miroslav Lajčák.

A szlovák külügyminiszter megerősítette: magyar partnerével a kettős állampolgárság kérdése mellett egyeztetnek arról a törvényi szabályozásról is, amely választójogot adna a kettős állampolgársággal rendelkező határon túl élő magyaroknak.

A szlovák diplomácia vezetője közölte, minden dokumentumot annak alapján kell megítélni, amit tartalmaz illetve milyen mértékig felel meg az európai standardoknak. Rámutatott: ezt a törvényt eddig még nem látta. "Biztos vagyok benne, hogy abban a pillanatban, amint létrejön a törvény munkaváltozata, akkor az Európa Tanács és más európai intézmények is hozzászólnak majd, és ennek alapján foglalunk majd állást mi is" - tette hozzá Miroslav Lajčák.

(MTI)