GÁZVÁLSÁG: Árviták miatt leállt a cseh-orosz "barátság"

2012. június 4. - 15:09 | Külföld

Cseh-orosz árviták miatt leállt a szállítás a Barátság kőolajvezeték Csehországba vezető ágán - közölte a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági napilap hétfőn.

Az újság szerint Csehország jelenleg csak a kilencvenes évek közepén épített IKL - a német Ingolstadtot a csehországi Kralupyval összekötő - vezetéken kap kőolajat. Az árvita rendezése várhatóan néhány hétig is eltart.

Mikuláš Duda, a legnagyobb csehországi kőolajkereskedő, az Unipetrol szóvivője elmondta: az Unipetrol pénzügyi okokból előnyben részesítené a Barátság kőolajvezetéket, de egyelőre nem tudni, milyen eredménnyel végződnek az ártárgyalások az orosz szállítókkal.

"Nehéz megmondani, mikor ám, amint sikerül megegyeznünk, természetesen azonnal felújítják a szállításokat a Barátság kőolajvezetéken" - jelentette ki Duda. Elmondta: az Unipetrol már szerződéssel bebiztosította a júniusban szükséges kőolajmennyiség nagyobb részét. Az árat nem volt hajlandó elárulni. Szakértők szerint azonban valószínűleg magasabb, mintha a kőolajat a Barátság vezetéken keresztül kapta volna.

A cseh kőolajipari lobbi szerint nem kell attól tartani, hogy a Barátság kőolajvezeték a jövőben ne lenne kihasználva. Egy magát megnevezni nem kívánó ipari vezető megjegyezte: az oroszoknak pénzbe kerül a Barátság vezeték fenntartása, ezért érdekük annak kihasználása. A cseheknek meg azért érdekük, mert az így szállított kőolaj Oroszországból olcsóbb, mintha azt nyugati szállítóktól szereznék be.

Duda kifejtette, hogy nem egészen új keletű problémáról van szó. A problémák áprilisban kezdődtek, s az Unipetrol már májusban is a szükséges kőolaj egy részét az IKL-en keresztül hozta be az olaszországi Trieszt kikötőjéből.

Csehország kőolajszükségletének 57 százalékát kapta tavaly a Barátság kőolajvezetéken keresztül. A korábbi években ez 70 százalék volt. Nem kizárt, hogy az idén a kőolajszükséglet nagyobbik része már az IKL-en keresztül érkezik Csehországba.

Az Unipetrol többségi tulajdonában lévő Česká Rafinérská társaság két olajfinomítót üzemeltet, s tavaly 6,7 millió tonna kőolajat dolgozott fel, 2010-ben ez a mennyiség még több mint 7,3 millió tonna volt.

MTI/para