Októbertől Václav Havel nevét viseli a prágai reptér

2012. június 4. - 18:30 | Külföld

Václav Havel, a decemberben elhunyt volt csehszlovák és cseh köztársasági elnök nevét fogja viselni októbertől a prágai Ruzyne repülőtér.

Az egyik legnagyobb közép-európai légikikötő nevének megváltoztatását márciusban hagyta jóvá a cseh kormány. A névváltoztatást most a tényleges tulajdonos, a Česky Aeroholding véglegesítette.

"A névváltozás októberben lép érvénybe. Az ünnepi aktusra október 5-én, Václav Havel születésnapján kerül sor" - közölte Eva Krejčí, a repülőtér szóvivője hétfőn Prágában.

A Ruzyne repülőtér átnevezését Václav Havel repülőtérre Fero Fenič, a Csehországban élő népszerű szlovák filmrendező vetette fel röviddel a politikus elhunyta után, s az ezt követelő petíciót később több mint 150 ezer ember írta alá. Dagmar Havlová, Václav Havel özvegye szintén támogatta a kezdeményezést.

Havlová rámutatott: a világban nem ritka, hogy a nagy repülőterek egy-egy kiemelkedő személyiség nevét viselik. A csehek számára Václav Havel kétségtelenül olyan személyiség, akit megillet ez a tisztelet.

Václav Havel tavaly december 18-án 75 éves korában hunyt el. A Česky Aeroholding döntése alapján a Ruzyne nemzetközi repülőtér jövőbeni új cseh neve Letiste Václava Havla Praha lesz. Az angol nyelvű változat körül éles viták voltak, végül is a Václav Havel Airport Prague változatot fogadták el.

MTI/para

Címkék: Václav Havel