Erdélyben kampányol Kövér László és Németh Zsolt

2012. június 5. - 15:28 | Külföld

Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden Marosvásárhelyre érkezett, hogy részt vegyen a Magyar Polgári Párt (MPP) erdélyi választási kampánykörútján a párt tiszteletbeli elnökeként.


Marosvásárhelyre érkezett, hogy részt vegyen a Magyar Polgári Párt (MPP) erdélyi választási kampánykörútján a párt tiszteletbeli elnökeként.

A házelnök a WizzAir járatával érkezett kora délután Marosvásárhelyre. Vele utazott Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki Székelyudvarhelyre utazik tovább, hogy ott részt vegyen a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartandó rendezvényen. Németh Zsolt szerdán pedig Csíkszeredát keresi fel.

Kövér László érkezése után az összesereglett újságíróknak elmondta, nem tartott attól, hogy feltartóztatják a román hatóságok, erre ugyanis semmilyen okot nem adott.

A repülőtéren nyolc televíziós stáb és több tucat újságíró várta az Országgyűlés elnökét. A rendkívüli érdeklődésre való tekintettel Kövér László röviden válaszolt kérdéseikre. Elmondta, nem látta okát annak, hogy eleget tegyen a román törvényhozás két házelnöke kérésének, és lemondja a látogatását. A házelnökök kérését Kövér László a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) tett gesztusként értelmezte. Hozzátette: a látogatását jól megfontolta, és mivel jogi akadályát nem látta annak, hogy magánemberként ellátogasson egy EU-tagállamba, hát eljött segíteni a Magyar Polgári Párt (MPP) választási kampányát, akárcsak négy évvel ezelőtt. Elmondta, hogy az MPP tiszteletbeli elnökeként vesz részt a kampányban, körútja során mintegy 50 településen áll meg.

Kövér László a Nyirő József újratemetésére vonatkozó kérdésekre előbb nem akart válaszolni, ám az ismételten elhangzó kérdésekre reagálva mégis elmondta, hogy a hamvak jelenleg Budapesten vannak. A kérdésre, hogy eleget kíván-e tenni Victor Ponta román miniszterelnök bocsánatkérési felszólításának, egyetlen szóval, nemmel válaszolt.

"Abban bízom, hogy a kedélyek lenyugszanak. Ha túl vagyunk a választási kampányon, várhatóan mindenki azon munkálkodhat, hogy a román-magyar együttműködés miként térhet vissza abba a kerékvágásba, amelybe az előző román és a mostani magyar kormány jótékony együttműködése terelte. Nem szeretném a helyzetet további nyilatkozatokkal élezni. Remélem, hogy a jognak megfelelően újratemethetjük Nyirő József hamvait, és mindent elfelejtünk, amit kölcsönösen egymás fejéhez vágtunk. Én a magam részéről ezt szeretném" - jelentette ki Kövér László.

- mti/para -