JOBBIK: Orbán Tőkéséket, Kövér pedig Szász Jenő pártját támogatja...

2012. június 5. - 16:17 | Külföld

A Jobbik szerint a kormánynak két év után sincs egységes nemzetpolitikája, káosz és kapkodás jellemzi a tevékenységét és nincs egységes álláspontja a külhoni szervezetek és pártok támogatásával kapcsolatban sem.

Szávay István Kövér László keddi erdélyi látogatása kapcsán leszögezte: a Jobbik nem kíván beavatkozni az erdélyi magyar pártok versengésébe.

Az ellenzéki politikus kedden, Budapesten elmondta: amíg "a kormány, Orbán Viktor személyesen és a Fidesz-KDNP döntő többsége" láthatóan a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Néppártot támogatja, addig Kövér László továbbra is kitart - a vele egyébként "komaságban" lévő - Szász Jenő pártja, a Magyar Polgári Párt mellett és aktívan részt vesz annak kampányrendezvényein.

Szávay István emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Martonyi János külügyminiszter néhány hete azt nyilatkozta: Magyarország nem kíván beavatkozni az erdélyi magyar pártok választási versengésébe. Leszögezte: a Jobbik szerint Martonyi János álláspontja lenne a helyes, ezért az ellenzéki párt sem kíván beavatkozni az erdélyi magyar pártok versengésébe. A Jobbik abban bízik, hogy a három pólusú erdélyi magyar politika "okos kompromisszumokkal" az eddigi magyar képviselet megerősödését éri el, és nem fog az eddigi képviselet gyengülésével járni a versengésük.

Ahogy arról már tudósítottunk, Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden délután érkezett meg Marosvásárhelyre, hogy részt vegyen a Magyar Polgári Párt (MPP) erdélyi választási kampánykörútján, a párt tiszteletbeli elnökeként. Szintén a házelnökkel utazott Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki a nemzeti összetartozás napja alkalmából ellátogat Székelyudvarhelyre, szerdán pedig Csíkszeredát keresi fel.

- mti/para -