Martonyi szerint rendkívüli érzelmi hatást éltünk át

2012. június 5. - 13:42 | Külföld

Martonyi János külügyminiszter szerint Magyarországnak, az anyaországnak az összmagyarság érdekeit kell képviselnie, mert ez a felelőssége, és erre csak neki van meg a lehetősége.

A tárcavezető az Országgyűlés külügyi bizottságának keddi ülésén a Külügyminisztérium tevékenységét értékelve azt mondta, a külpolitika alakításában az érdekek mellett az értékeknek is nagy figyelmet szentelnek, különösen az emberi jogok védelmének. A magyar álláspont értelmében ebben a tekintetben az egyéni jogok mellett a közösségiek is fontosak - mutatott rá.

A magyar külpolitikát meghatározó, külső tényezők között említette az átalakuló világot, ahol egy versengésre, rivalizálásra épülő sokszínű, többpólusú rendszer jött létre, a globális gazdasági válságot, amelynek középpontja Európába helyeződött, és a Magyarországnak a legnagyobb bizonytalanságot okozó euróválságot. A külpolitikát befolyásolja Magyarország átalakulása is, az alaptörvény és a sarkalatos törvények elfogadása - fűzte hozzá.

Úgy vélte, a jelenlegi magyar külpolitikában nagyobb hangsúlyt kap a Közép-Európa-politika, amelyben jelentős eredményeket és több nemzetpolitikai célt - például az állampolgársági törvény módosítását és alkalmazását - sikerült elérni. Megjegyezte: az állampolgársági törvény alkalmazásának elindulása "rendkívüli érzelmi hatást váltott ki a világ magyarságában".

Nagy Gábor Tamás (Fidesz), a bizottság alelnökének kérdésére kifejtette, a konzuli szolgálat jól felkészült a jogszabály alkalmazására. A magyar állampolgárok számának növekedésével a konzuli ügyek száma is a többszörösére nőhet, így nem "egy ad hoc feladatról" van szó - emlékeztetett.

(1/3) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: