Orbán putyinizálja Magyarországot

2012. június 6. - 19:44 | Külföld

A Freedom House szerint Ukrajnával kettesben Magyarország az elrettentő példa Európának. Az ok: a korrupció és a gyenge demokratikus hagyomány - írja a Hír24.

A demokráciát, a politikai s zabadságot és az emberi jogokat monitorozó nemzetközi szervezet jelentése szerint Magyarország az új EU-tagok demokratikus hanyatlásának legnyilvánvalóbb példája, Orbán Viktor és Viktor Janukovics pedig országaik putyinizálásán munkálkodnak.

A Magyarországon és Ukrajnában zajló negatív fejlemények állnak a kelet-közép-európai antidemokratikus tendencia homlokterében; ez komoly kérdéseket vet fel az Európai Unió fiatal demokráciáinak tartósságát, valamint a tagjelöltaspiránsok kilátásait illetően - áll az úgynevezett átmeneti országokat kiértékelő éves jelentésben, amelyet szerdán mutatnak be egy londoni rendezvényen.

A jelentés Magyarország elmúlt egy évben nyújtott teljesítményét az új EU-tagok demokratikus hanyatlásának legnyilvánvalóbb példájaként említi: „A demokratikus gyakorlat gyenge hagyományainak, a korrupció és a kliensrendszer rugalmas hálózatainak, a közbizalom alacsony szintjének, valamint az ingatag gazdasági feltételeknek a kombinációja akadályt gördített a kitörölhetetlen demokratikus reformok megvalósítása elé.” A FH az igazságszolgáltatás függetlenségével és a médiaszabadsággal kapcsolatban is gondokat lát, miközben „gyenge ellenzékről” és „szokatlan parlamenti szupertöbbséggel rendelkező antiliberális kormánypártról” tesz említést a politikai környezetet jellemezve.

A jogvédő szervezet aggodalmát fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy az egyre növekvő gazdasági bizonytalanság időszakában az említett két államban felerősödő antidemokratikus tendenciák másutt is gyökeret ereszthetnek a térségben. „Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Viktor Janukovics ukrán elnök úgynevezett reformok ürügyén szisztematikusan bontja le az alapvető fékeket és ellensúlyokat” - mondta David Kramer, a FH elnöke. Hozzátette, „úgy tűnik, országaik putyinizálásán munkálkodnak, ami pedig ironikus, tekintve, hogy az elmúlt évben Oroszországban is nagyban hiteltelenné vált az elnök nevével fémjelzett folyamat, mivel az átlagoroszok is egyre inkább igénylik a kormány elszámoltathatóságának és átláthatóságának garanciáit”.

Hír24