Görög neonáci politikus megütött egy képviselőnőt az athéni tévében

2012. június 7. - 15:58 | Külföld

A görög szélsőjobboldali párt szóvivője egy csütörtök reggeli élő televíziós vitaműsorban többször megütötte egyik beszélgetőpartnerét, a kommunista párt képviselőnőjét.

A május 6-ai parlamenti választásokon a parlamentbe bejutott Arany Hajnal neonáci párt szóvivője, Iliasz Kazidiarisz szóváltás után előbb egy pohár vízzel leöntötte a Radikális Baloldali Koalíció, a Sziriza képviselőnőjét, majd a kommunista párt szintén női képviselője, Liana Kanelli ellen fordult. Kétszer pofonvágta, és mielőtt lefogták volna, még ököllel az arcába sújtott az ANT1 kereskedelmi tévé műsorában.

A görög politikai pártok éles hangú nyilatkozatokban ítélték el az incidenst. Az athéni ügyészség vizsgálatot indított, és elrendelte a tettes őrizetbe vételét. Kazidiarisz ellen már folyik eljárás illegális fegyvertartás miatt, valamint azért, mert a gyanú szerint tettestárs volt egy rablásban. A tévében lezajlott viharos jeleneteket éppen megelőzte egy utalás az ellene zajló eljárásra.

A neonáci pártnak az ország történetében első alkalommal sikerült bejutnia a parlamentbe, a voksok 6,98 százalékának megszerzésével 21 képviselője van. A sikertelen koalíciós tárgyalások nyomán Görögországban június 17-én új választásokat tartanak.

(MTI)

Címkék: neonáci, kommunista, pofon