Nőtt a bruttó átlagkereset, csökkent a reálbér Csehországban

2012. június 7. - 11:31 | Külföld

Az idei első negyedévben 3,6 százalékkal emelkedett a bruttó nominális átlagbér Csehországban 2011 első negyedéhez viszonyítva, miközben a reálbér 0,1 százalékkal csökkent - közölte a cseh statisztikai hivatal csütörtökön.

Március végén a csehországi bruttó átlagbér 24.126 koronát tett ki, ami 845 koronával nagyobb, mint 2011 márciusában. Egy cseh korona 11,75 forint.

"Nagyobb javulás ezen a téren a következő hónapokban sem várható. Az éves infláció a csehországi viszonyok között továbbra is magas, így várható, hogy egész évben csökkenni fognak a reálbérek. Ráadásul az új munkalehetőségek kínálata is szűkül" - mutatott rá Tomás Volt, a CitFin ügynökség elemzője.

"Az átlagbérek növekedésében az elmúlt időszakban nagy szerepe volt a különféle jutalmaknak. Miután nagy a valószínűsége annak, hogy jutalmat nem mindenki kapott, elmondható, hogy a bérnövekedés nem volt egyforma minden alkalmazotti csoportban" - mondta Dalibor Holy, a statisztikai hivatal elemzője.

Komoly problémának minősítette, hogy 2007 óta nem változott a minimálbér értéke, amely továbbra is 8.000 korona. A munkaviszonyokat jellemző tendenciának nevezte, hogy az alkalmazottak megbetegedésük esetén egyre nagyobb számban szabadságot vesznek ki, mert az anyagilag kedvezőbb, mintha táppénzre mennének. Ráadásul a betegség első három napjáért az új szabályok szerint semmiféle fizetség nem jár.

(MTI)