Nyírő újratemetése: Kövér szerint nem ő provokált

2012. június 7. - 08:54 | Külföld

Kövér László szerint a magyar-román viszonyt terhelő vitákat nem ő provokálta ki, ezek a román kormányváltásra vezethetők vissza.

A házelnök Gyergyószentmiklóson beszélt erről szerda esti sajtóértekezletén a Magyar Polgári Párt (MPP) választási kampányát támogató székelyföldi körútja második napján. Kövér erdélyi látogatása napok óta címlapsztori a román lapokban, az országos hírtelevíziók pedig élő közvetítésekben tudósítanak nyilatkozatairól.

"Évente többször jövök Erdélybe, négy évvel ezelőtt is segítettem az MPP választási kampányát, és soha semmilyen problémát nem okoztam. Nem bennem van az oka ennek a kitüntető figyelemnek, hogy még a román kormány napirendjére is fölverekedtem magam, hanem a kormányváltás és a választási kampány tényében" - mondta Kövér, az MPP tiszteletbeli elnöke.

Kövér kifejtette: az új román kormány már a hatalomra kerülésének legitimációját is részben abból merítette, hogy egy "magyar ügy" - a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar kara miatt - támadta meg az előző román kormányt. Rámutatott: azóta is egymást váltják azok az intézkedések, amelyek nem a magyar-román együttműködés fejlesztését szolgálják. "A tányérzörgés oka ebben keresendő, és nincs olyan illúzióm, hogy az őszi parlamenti választások előtt sokat javulna a helyzet" - mondta a házelnök.

Kövér László kitartott erdélyi látogatása mellett annak ellenére, hogy a román házelnökök felkérték: halassza azt el az önkormányzati választások utáni időszakra. Több román politikus és újságíró sértőnek találta a házelnök pünkösd vasárnapján Székelyudvarhelyen tett kijelentéseit. Akkor - Nyirő József, emigrációban elhunyt erdélyi író szülőföldjén való újratemetésének hatósági megakadályozását kommentálva - úgy fogalmazott: "derült égből villámcsapásként jött az új román kormánynak ez a meglehetősen barátságtalan, civilizálatlan, barbár viselkedése".

Újságírói kérdésre válaszolva Kövér László szerdán a Nyirő-vitát a román kormányváltás számlájára írta, rámutatva, hogy a szervezők a korábbi, néppárti kabinetet már hónapokkal korábban tájékoztatták terveikről, és Bukarest semmilyen kifogást nem emelt.

"Az új román kormány úgy érezte, hogy ez egy nagyon fontos szimbolikus ügy, amiben, ha velünk szemben fellép, akkor kap néhány szavazatot még pluszba a közelgő választásokon" - jelentette ki.

Korábban a Magyar Polgári Párt (MPP) székelyudvarhelyi székházában tartott sajtóértekezletén Kövér azt hangsúlyozta: azok osztják meg az erdélyi magyarságot, akik nem engedik, hogy különböző értékrendek megnyilvánuljanak az egységes képviseletben, és kiszorítják a másként gondolkodókat. A politikus azt mondta, hogy szerinte az az egység, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) követel meg, az egykori kommunista állampártok egységére emlékeztet. Még kedden, éjszakába nyúló marosvásárhelyi sajtóértekezletén pedig leszögezte, hogy nem sértette meg a román törvényeket, és ezután sem áll szándékában megsérteni azokat.

A romániai önkormányzatokban való erős magyar képviselet fontosságát hangsúlyozta szerdán Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Csíkszeredában, ahol a kampányzáró rendezvényét tartotta a szövetség a helyi sportcsarnokban. Az RMDSZ elnöke elutasította Kövér Lászlónak azt a vádját, miszerint az RMDSZ kizárta volna soraiból a másképp gondolkodókat.

Victor Ponta román miniszterelnök szerint Romániának meg kell mutatnia Magyarországnak, hogy "okosabb és racionálisabb", s nem hagyja magát provokálni - tudatta maga a kormányfő Bukarestben.

A román kormány szerdai ülésének kezdetén Ponta Kövér László erdélyi látogatásáról úgy vélekedett, hogy annak "hosszú távú célja van". Megköszönte a belügy- és külügyminiszternek azt, ahogyan viszonyultak Kövér "provokáló és felelőtlen" magatartásához, és arra kérte őket, hogy továbbra is "határozott álláspontot" képviseljenek a magyar házelnökkel szemben.

Egyrészt a Magyar Polgári Pártnak (MPP) kampányol, másrészt a magyar állampolgársággal is rendelkező romániai magyarok körében a Fidesznek gyűjt szavazatokat Erdélyben Kövér László - írta szerdán a román sajtó.

Az Adevarul című napilapban Ion M. Ionita publicista szerint két célja van Kövérnek: egyrészt az MPP-nek akar szavazatokat gyűjteni a vasárnapi romániai helyhatósági választásokra, másrészt a Fidesznek a 2014-es magyarországi választásokra. A szerző bírálja a román külügyminisztérium "tehetetlenségét", szerinte a tárca nem lépett közbe hatékonyan a diplomácia eszközeivel. Bírálja Traian Basescu államfőt is amiatt, hogy 2007-ben meg akarta osztani a romániai magyarságot és az MPP-t, valamint Tőkés Lászlót támogatta azért, hogy gyengítse a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ).

A Romania libera című napilap szerint a román-magyar kapcsolatok "válaszút előtt állnak, először az elmúlt évtizedben". Az újság felteszi a kérdést, hogy a felek meddig feszítik a húrt. A lap szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy a helyhatósági választások után ismét normális mederbe terelődnek a román-magyar kapcsolatok, a lap szerint Orbán Viktor hatalomra kerülése után a Románia és Magyarország közötti diplomáciai viszony "hidegháborús állapotba" került.

Az MSZP európai parlamenti delegációját vezető Tabajdi Csaba szerint "a Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselőinek tisztában kellene lenniük azzal, hogy a kormánypárti politikusok erdélyi tevékenysége súlyos társadalmi és nemzetpolitikai károkat okoz".

A magyar néppárti EP-képviselőcsoport előző napi közleményére szerdán válaszközleményben reagálva Tabajdi úgy vélekedett: "a Fidesz nem döntheti el a romániai magyar nemzeti közösség helyett, hogy melyik magyar politikai párt képviselje a romániai magyarság érdekeit."

MTI/para