Breivik akkor is börtönben maradna, ha elmebetegnek nyilvánítják

2012. június 8. - 07:00 | Külföld

A norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik akkor is börtönben marad, ha elmebetegnek nyilvánítják. Erről nyilatkozott csütörtökön az ország egészségügyiminiszter-helyettese.

A 33 éves Breivik tavaly júliusban Oslóban és a norvég főváros közvetlen közelében fekvő Utoya szigetén összesen 77 személyt gyilkolt meg. Tettét - amely nemcsak Norvégiában, de a világ számos országában megdöbbenést és felháborodást váltott ki - azzal indokolta, hogy a gyilkosságokkal a multikulturalizmus, illetve a külföldiek bevándorlása ellen akart tiltakozni. Breivik pere több hónapja tart, az ítéletet nagyban befolyásolhatja a vádlott elmeállapotával kapcsolatos végső szakértői vélemény. Az első előzetes orvosi állásfoglalás a tömeggyilkost elmebetegnek nyilvánította, egy második azonban amellett foglalt állást, hogy a szélsőjobboldali beállítottságú Breivik beszámítható.

Amennyiben a bírói testület az utóbbi véleményt fogadja el, Breiviket a Norvégiában maximálisnak számító 21 évi börtönnel sújthatják, ez azonban ötévenként - korlátlan ideig - meghosszabbítható. Amennyiben viszont a gyilkost elmebetegnek nyilvánítják, akkor pszichiátriai intézetbe kerülne, ami Norvégiában máris erős ellenérzéseket váltott ki.

Robin Koss egészségügyiminiszter-helyettes csütörtökön úgy foglalt állást: Breivik lényegében akkor is börtönben marad, ha a bíróság azt mondja ki, hogy tettének elkövetésekor nem volt beszámítható. Koss szerint ebben az esetben sem szállítják el őt jelenlegi, "szuperbiztonságosnak" tartott, Oslo melletti börtönéből, csak épp a börtönt egyfajta pszichiátriai "szárnnyal" bővítik ki. Ehhez ugyan szükség van a parlament jóváhagyására, az azonban formális dolognak számít - állította a miniszterhelyettes.

Az ítélet várhatóan július végén születik meg.

(MTI)