Felgyújtotta magát egy választópolgár a voksolás után

2012. június 10. - 19:20 | Külföld

A román belügyminisztérium délutáni összesítése szerint a voksolás első kilenc órájában visszaélésekről tett bejelentéseknek csak harmadrésze bizonyult bizonyíthatónak.

A belügyminisztériumi statisztikából kiderül, 16 óráig 688 esetben jelentették a választások résztvevői a választási törvény megsértését, a bejelentett esetek közül azonban csak 229 esetet sikerült igazolni, 92 személy ellen bűnügyi eljárás indult, és 78 esetben rótt ki kihágásért bírságot a rendőrség. A legtöbb bejelentés arra vonatkozott, hogy egyes indulók érdekeltté tették a szavazókat abban, hogy rájuk voksoljanak. Jelentős a száma azonban a kampánycsend megsértésére vonatkozó bejelentéseknek is.

A kormányzó baloldali pártszövetség egyik pártjának a tiszteletbeli elnöke tulajdonában levő Antena 3 hírtelevízió honlapján a nap során végig követhető volt az exit poll felmérések alakulása az ország néhány nagyvárosában. Öt esetben értek tetten a hatóságok olyan személyeket, akik többször próbáltak szavazni.

Marosvásárhelyen az is megtörtént, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyik jelöltje nem tudott szavazni, mert a nyilvántartásban úgy szerepelt, hogy már leadta a szavazatát. Nagyváradról az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelentette, hogy egy helyen szavazólapokat találtak, amelyekről hiányzott az EMNP jelöltjeit tartalmazó oldal.

A legsúlyosabb választási incidenst a Hunyad megyei Petrilláról jelentették. Itt benzinnel locsolta le ruháit és a szavazóközpont előtt felgyújtotta magát egy férfi, miután leadta a szavazatát. Előre bejelentett tettével a polgármester vélt visszaélései ellen akart tiltakozni, ám a hatóságok azonnal eloltották a lángokat, így a tiltakozó nem szerzett súlyos sérüléseket.

- mti/para -