Moody's: ha Görögország távozik, az összes eurótagállam besorolása veszélybe kerül

2012. június 10. - 17:54 | Külföld

 Ha Görögország távozik az euróövezetből, akkor mindegyik eurótagállam adósosztályzata felülvizsgálatra szorulna, köztük a legmagasabb besorolásúaké is - közölte hétvégi helyzetértékelésében a Moody's Investors Service.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja a Londonban ismertetett átfogó elemzésben közölte, hogy a görögországi fejlemények az adóskockázat "fundamentális átértékeléséhez" vezethetnek az európeriféria egészében, sőt azon túl is.

A Moody's szerint ha Görögország távozni kényszerül a valutaunióból, az az euró további létére jelentene veszélyt, és ebben az esetben a cégnek felülvizsgálat alá kellene vennie az összes euróövezeti szuverén adós, köztük a lehetséges legjobb, "Aaa" osztályzattal ellátott tagországok besorolásait is.

A hitelminősítő ezzel kimondatlan, de egyértelmű utalást tett arra, hogy Görögország euróövezeti tagságának megszűnése veszélybe sodorná a legnagyobb eurógazdaság, a valutaunión belül jelenleg biztos befektetői menedéknek tekintett Németország "Aaa" szuverén adósosztályzatát is.

- mti/para -