Agresszív mértékben leminősítette Spanyolországot és Ciprust a Moody's

2012. június 14. - 10:55 | Külföld

Agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére minősítette le Spanyolországot szerdán a Moody's Investors Service, egyebek mellett azzal indokolva a lépést, hogy a spanyol kormány által a bankrendszer feltőkésítésére tervezett 100 milliárd eurós hitelfelvétel tovább emeli az országra nehezedő, már a pénzügyi válság kezdete óta is "drámai" mértékben megnövekedett adósságterhet.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja szerdán leminősítette Ciprust is, egyszerre két fokozattal mélyen a spekulatív adósosztályzati sávba süllyesztve a ciprusi államkötvény-besorolást, arra a véleményére hivatkozva, hogy érdemben megnövekedett Görögország euróövezeti távozásának kockázata.

A Moody's szerdán éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi elsőrendű "A3"-ról - a köztes "Baa1" és "Baa2" szintek kihagyásával - "Baa3"-ra rontotta Spanyolország szuverén kötvénykötelezettségeinek besorolását, és az új spanyol osztályzatot is további leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vette.

Ha a Moody's innen tovább rontja a spanyol államadós-besorolását, azzal Spanyolország ennél a cégnél elvesztené befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatát.

A Moody's közölte, hogy legfeljebb három hónapon belül elvégzi az osztályzati felülvizsgálatot.

A múlt héten egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings is három fokozattal minősítette vissza Spanyolországot.

A szerda éjszakai spanyol leminősítés indoklásában a Moody's kiemelte, hogy jóllehet a spanyol bankrendszer feltőkésítésére szánt 100 milliárd eurós támogatási csomag részletei még nem ismertek, az azonban egyértelmű, hogy a spanyol bankok támogatásának felelőssége a spanyol kormányé, és az euróövezeti mentőalapból (EFSF) folyósítandó feltőkésítési hitelt is a kormány veszi fel.

Ez a hitelfelvétel a cég szerint érdemben rontani fogja a spanyol kormány adóspozícióját. A Moody's közölte, hogy várakozása szerint a spanyol közadósság-ráta a hazai össztermék (GDP) 90 százalékának környékére emelkedik az idén, és az évtized közepéig növekedni fog.

Az adósságráta stabilizálása a spanyol hatóságok előtt álló fő kihívás, és évekig tartó költségvetési konszolidációt igényel.

Ennek következtében a spanyol kormány költségvetési és adósságpozíciója többé nem összeegyeztethető az "A" besorolási sávval, sőt még a "Baa" kategória felső végével sem - áll a Moody's elemzésében.

A cég indoklása szerint a spanyol leminősítés másik fő tényezője a spanyol kormány "igen korlátozott" piaci hozzáférése, amelyet bizonyít éppen az, hogy Spanyolország az EFSF forrásaira szorul bankjai feltőkésítéséhez, valamint az is, hogy a kormánykötvények értékesítése egyre inkább a hazai bankoktól függ, amelyek ugyanakkor az euróövezeti jegybanktól (EKB) kérnek finanszírozást e kötvények megvásárláshoz.

A Moody's közölte, hogy véleménye szerint ez a helyzet fenntarthatatlan.

A hitelminősítő szerint ha nem következnek be olyan kedvező fejlemények, amelyek erősítik a befektetői bizalmat - mint például a gazdasági növekedés újraindulása vagy a gyors haladás a költségvetési konszolidációban, márpedig ezek egyike sem valószínű a jelenlegi környezetben -, akkor a spanyol kormány valószínűleg egyre feszesebb feltételek mellett lesz csak képes gondoskodni a lejáró kötelezettségek refinanszírozásáról.

Ha ezt a helyzetet nem kezelik, akkor a Moody's szerint tovább növekszik annak a kockázata, hogy a spanyol kormány elveszíti a megfizethető kondíciók melletti hozzáférést a magántőkepiacokhoz, és maga is az euróövezeti mentőalap közvetlen támogatására szorulhat - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moody's szerda éjjel bejelentette azt is, hogy az eddigi "Ba1"-ről - a köztes "Ba2" szint kihagyásával - "Ba3"-ra rontotta Ciprus szuverén kötvénykötelezettségeinek besorolását, és az új osztályzatot szintén további leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vette.

Ciprus eddig sem befektetési ajánlású osztályzatának kétfokozatú leminősítését a cég azzal indokolta, hogy jelentősen romlottak az ország kilátásai, miután érdemben megnövekedett a görög euróövezeti tagság megszűnésének kockázata. A Moody's szerint egy ilyen fejlemény azonnali következményeként tovább növekedne az az összeg, amelyet a ciprusi kormánynak a bankok támogatására kellene fordítania, tekintettel arra, hogy a helyi bankok milyen mértékben ki vannak téve a görög kormányadósságnak és a görög gazdasági fejleményeknek.

A Moody's eddigi "Ba1"-es ciprusi adósbesorolása arra a feltételezésre alapult, hogy a ciprusi kormánynak a hazai össztermék 5-10 százalékával egyenlő összegű tőketámogatásban kell részesítenie a helyi bankrendszert, ám a hitelminősítő most már arra számít, hogy ennél jóval több állami banktámogatásra lesz szükség - áll a leminősítéshez fűzött elemzésben.

MTI/para

Címkék: leminősítés, Moody's