A KFOR felszámolta a koszovói szerbek barrikádjait

2012. június 17. - 15:27 | Külföld

Felszámolta a koszovói nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) azokat az útakadályokat, amelyeket szerb lakosok létesítettek szombat este Koszovó északi részén, a Leposavic városát Pristinával összekötő úton Rudare faluban - jelentette vasárnap a pristinai média.

Az útakadályokat vasárnapra virradóra bontották el a KFOR katonái, incidens nélkül.

A lakossági akció előzménye, hogy a KFOR katonái szombat reggel lezártak egy olyan alternatív utat, amely a brnjaki határátkelőhöz vezet Szerbia felé, és a koszovói szerbek tavaly nyár óta használták arra, hogy eljussanak Ribarice településről Észak-Koszovóba.

Az útakadályokat ugyanazon a helyen rakták le, ahol két héttel ezelőtt erőszakos konfliktus alakult ki köztük és a KFOR katonái között. A szerbek tavaly nyáron helyeztek el ezen a helyen akadályokat, és a nemzetközi erő fegyveresei most június 1-jén eltávolították azokat. Ezen feldühödve több száz szerb kővel dobálta meg a katonákat, mire ők könnygázt és gumilövedékeket vetettek be ellenük. Szerb források szerint négy vagy öt szerb lakos és egy katona megsebesült.

A KFOR vasárnapi közleményében megerősítette, hogy katonái figyelmeztetésül gumilövedékeket lőttek a levegőbe, de hangsúlyozta, hogy egyetlen tüntető sem sebesült meg.

Az útlezárást elítélte Oliver Ivanovic, a Koszovó ügyeivel foglalkozó belgrádi minisztérium államtitkára, azt állítván, hogy az intézkedés fölösleges, csak feszültséget gerjeszt.

A terület északi részén élő, Koszovó 2008-ban kikiáltott függetlenségét elutasító szerbek nem fogadják el a pristinai albán hatóságokat, s tiltakoznak az ellen, hogy azok hatalma kiterjedjen Észak-Koszovóra. Ezért építették meg tavaly a KFOR és az albán rendőrség mozgását akadályozó útzárakat.

- mti/para -