34 sajtópert indított Gyurcsány Ferenc a plágiumvád miatt

2012. június 19. - 14:08 | Külföld

Harminchárom helyreigazítást kezdeményezett a Gyurcsány Ferenc képviseletét ellátó ügyvédi iroda a volt miniszterelnökkel szemben plágiumvádat megfogalmazó szerkesztőségekkel szemben, egy esetben pedig büntetőeljárás megindítását kérte - tájékoztatott a Demokratikus Koalíció (DK).

A DK elnöke május 1-jén jelentette be, pert indít azok ellen, akik azt állítják, hogy plagizált.

Ez azután történt, hogy a Hír Tv Célpont című műsorában elhangzott: négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt majdani sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező - A Balaton-felvidék szőlészete és borászata - címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán. A televízió azt állította, jelentősen erősíti a plágiumgyanút, hogy a volt miniszterelnök dolgozatának bírálata több olyan hibát jelez, amelyek - még az oldalszámozás alapján is - megegyeznek a Rozs Szabolcs munkájában fellelhető hiányosságokkal.

A Pécsi Tudományegyetem plágiumgyanút vizsgáló bizottsága az ügyben nem tudott érdemi határozatot hozni, mivel a politikus szakdolgozata eltűnt, a bírálati szöveg és a Rozs-diplomamunka szövegének egybevetését pedig nem találta alkalmasnak arra, hogy jogi megállapításokat tegyen a volt kormányfő szakdolgozatáról.

A DK most azt közölte: több szerkesztőség helyt adott a helyreigazítási kérelemnek, azokkal az orgánumokkal szemben, amelyek ezt a törvényi határidőig nem tették meg, a Gyurcsány Ferencet képviselő ügyvédi iroda keresettel fordult a bíróságokhoz.

A közlemény szerint jogi szakértőik polgári perek megindításának lehetőségét vizsgálják Gyurcsány Ferenc személyiségi jogainak megsértése miatt, míg a Hír Tv Célpont című műsora ellen rágalmazás gyanúja miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezte a volt kormányfő.

- mti/para -