Google: "Riasztóan" nő a kormányzati igény az internet cenzúrázására

2012. június 19. - 07:57 | Külföld

A nyugati kormányok, beleértve az Egyesült Államokét is, "riasztóan" fokozzák az internetes keresések és a YouTube videók cenzúrására irányuló erőfeszítéseiket - derült ki a Google által nyilvánosságra hozott, az elmúlt két évre vonatkozó "átláthatósági jelentésből".

"Ez nem csak azért riasztó, mert korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát, hanem azért is, mert az erre irányuló kérések egy része olyan országoktól érkezik, amelyekről ilyenre nem számítottunk, a nyugati demokráciákkal kapcsolatban ugyanis nem szokás automatikusan a cenzúrára asszociálni" - írta hétfőn megjelentetett blogbejegyzésében Dorothy Chou, a Google vezető politikai elemzője.

Példaként hozta fel, hogy a spanyol hatóságok tavaly 270 keresési eredmény - egyebek között polgármesterekre és ügyészekre vonatkozó cikkek és blogok - eltávolítását kérték a cégtől, Lengyelországban pedig egy közintézmény szerette volna töröltetni az őt bíráló linkeket.

"Nem teljesítettük ezeket a kéréseket" - szögezte le Chou.

2011 második felében amerikai hivatalok 6192 tartalom (blogbejegyzés vagy online videó) eltávolítását kérték, ami 718 százalékos növekedés az előző hat hónap 757 folyamodványához képest. A bűnüldöző szervektől és a bíróságoktól a Google 2011 júliusa és decembere között 187 ilyen kérést kapott, ami 103 százalékos növekedést jelentett az előző fél év 92 ilyen kérésével szemben.

A Google az amerikai törlési igények 42 százalékát elégítette ki részben vagy teljes egészében az elmúlt év második felében, ami az arányát tekintve jelentős csökkenést jelent 2010 azonos időszakához képest, amikor a kérések 87 százalékának adtak helyt.

A kétéves jelentés szerint jelentősen megnőtt a kormányoknak az az igénye, hogy betekintést kaphassanak a Google felhasználóira vonatkozó adatokba. Az informatikai cég ezen a téren sokkal nagyobb együttműködési hajlandóságot mutatott.

2011 második felében amerikai kormányzati szervek 6321 alkalommal fordultak a Google-hoz felhasználói adatokért és a cég az esetek 93 százaléka esetében legalább részlegesen együttműködött. A kérések nagy része bűnügyek felderítésével kapcsolatban fogalmazódott meg.

A Google a legnagyobb arányban az amerikai hatóságok kérését teljesítette, Nagy-Britannia esetében ez az arány 64, Franciaországéban 64, Kanadáéban pedig csak 44 százalék volt.

mti/para

Címkék: Google, internet, cenzúra