A KDNP parlamenti képviselője az MKP-nál vizitelt, de Bugárral is találkozott

2012. június 22. - 15:11 | Külföld

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) farkcióvezető-helyettese a Magyar Koalíció Pártja politikusaival és a Híd elnökével Bugár Bélával egyeztetett pénteken Pozsonyban.

Rubovszky György a Magyar Koalíció Pártja (MKP) közötti kapcsolatok szorosabbá fűzéséről, az úgynevezett "kisebbségi minimumról", valamint az Európai Néppárt közelgő tisztújításáról is tárgyalt az MKP vezetőségének több tagjával.

A találkozót követő közös sajtóértekezleten Berényi József, az MKP elnöke elmondta: pártja szeretné szorosabbra fűzni kapcsolatait a KDNP-vel, a mostani találkozóra e célkitűzés jegyében került sor.

Berényi elmondta: tájékoztatta partnerét az MKP, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala és a Híd között a "kisebbségi minimumról" folyó tárgyalásokról.

Szó esett az Európai Néppárt közelgő tisztújításáról is. Berényi ennek kapcsán hangsúlyozta: a vezetőválasztás idején szeretnék úgy összehangolni a Fidesz, a KDNP és az MKP európai parlamenti képviselőinek szavazását, hogy olyan elnöke legyen a néppárti frakciónak, "aki szívén viseli a kisebbségek ügyét".

Rubovszky hangsúlyozta: a KDNP számára a külhoni magyar politika vonatkozásában az etnikai alapon szervezett pártokkal való kapcsolattartás az elsődleges. Hozzátette: a KDNP-frakció ezért - vélhetően már az ősz folyamán - kihelyezett ülést tart Komáromban az MKP politikusainak részvételével.

Rubovszky Bugár Bélával, a Híd párt elnökével, parlamenti képviselőjével is tárgyalt. Találkozójukon szót ejtettek a szlovákiai magyarság érdekeit szolgáló lépésekről.

„Rubovszky kolléga örömmel vette tudomásul, hogy A. Nagy László személyében magyar nemzetiségű kisebbségi kormánybiztos került kinevezésre, egyszersmind közölte, számít közbenjárásomra, hogy a szlovák és magyar parlamenti képviselők alkotta Szlovák-magyar Baráti Társaság a közeljövőben aktivizálódjon majd“ - közölte a Paraméterrel Bugár Béla a találkozót követően.

mti/para