Szlovéniának nincs szándékában nemzetközi mentőcsomagot kérni

2012. június 28. - 18:56 | Külföld

Az euróövezeti tag Szlovénia nem tervez nemzetközi mentőcsomagot kérni nehézségekkel küzdő bankjainak, de a jövőre nézve teljesen nem zárhat ki egy ilyen lépést - közölte a szlovén pénzügyminiszter csütörtökön.

Janez Sustersic sajtótájékoztatóján kijelentette: nem gondolkoznak semmiféle segítségkérésen. A miniszter egy nappal azt követően nyilatkozott így, hogy a szlovén kormány és a belga KBC bankcsoport 381 millió eurós tőkeinjekcióban egyezett meg a legnagyobb szlovén bank, a Nova Ljubljanska Banka (NLB) számára.

Sustersic elmondta: biztos abban, ha a gazdasági körülmények normálisan alakulnak, az NLB-nek nem lesz szüksége nemzetközi segítségre.

A belga bank- és biztosítási csoport 61 millió euró értékben vásárol új NLB részvényeket, a jelenlegi 25 százalékról 33,9 százalékra emelve részesedését a szlovén bankban. Ugyanakkor a szlovén kormány 320 millió euró értékben átváltható kötvényeket vesz az NLB-től.

Ebben a konstrukcióban a többségében állami NLB a jelenlegi 6 százalékról 9 százalékra tudja növelni első körös tőkemegfelelési mutatóját (Tier 1), ahogyan azt az Európai Bankhatóság (EBA) megköveteli.

Sustersic ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az év végéig stratégiai befektetőt találnak a bankra.

(MTI)