Navracsics a Nyirő- és Horthy-kultuszról: a kormány nem történészklub

2012. július 4. - 10:34 | Külföld

A kormány nem egy történészklub - válaszolta Navracsics Tibor szerdán a Nyirő József újratemetésének ügyéről és a Horthy-emlékművekről kialakított véleményét firtató kérdésre az ATV reggeli műsorában

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter emellett arról is beszélt, tisztességes megoldásnak tartja, hogy a pártok támogatásából fizetik ki a vöröscsillag-perben a magyar államra kirótt 6.400 eurós kártérítést és perköltséget.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye Nyirő József újratemetésének ügyéről vagy a Horthy-emlékművekről, a miniszterelnök-helyettes azt válaszolta: a kabinet nem foglalkozik egyik említett kérdéssel sem, "a kormány nem egy történészklub, mi a jövő kérdéseivel foglalkozunk".

"Nem szeretném a történészek dolgát elvégezni: én nem arra kaptam mandátumot a választópolgároktól, hogy a magyar múlt rejtélyeit bogozzam ki", hanem egy jobb, versenyképesebb és korszerűbb közigazgatás és igazságügy kialakítására - mondta Navracsics Tibor.

A vöröscsillag-per ügyében a tárcavezető azt közölte: mivel ez elsősorban a pártok ügye, az a legtisztességesebb, ha a pártok finanszírozására rendelkezésre álló forrásból veszik el a pénzt, és abból fizetik ki a kártérítést.

"Itt van egy ember, és a jövőben is lehetnek olyan emberek, akik bűncselekményt követnek el. A strasbourgi bíróság szerint viszont kártérítést kell nekik fizetni. Eminensen politikai az ügy: vörös csillagot hordani, tiltott önkényuralmi jelképpel visszaélni, ez tipikusan a pártokhoz (...), a pártok világához köthető ügy" - fejtette ki, ezzel magyarázva, hogy miért a pártok támogatásából "csípik le" a Fratanolo Jánosnak, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének megítélt kártérítést.

Arra a kérdésre, a jövőben előfordulhat-e, hogy más címszóval is majd a pártok támogatásából fognak "lecsípni", Navracsics Tibor azt felelte: "én nem szeretném".

A parlament hétfőn határozatban nyilvánította ki, hogy nem ért egyet a strasbourgi vöröscsillag-perben hozott ítélettel, és kitart az önkényuralmi jelképek használatának szankcionálása mellett. A hétfőn elfogadott jogszabály szerint a magyar államra kirótt 6.400 eurós kártérítést és perköltséget a pártok költségvetési támogatásából fizetik ki. Navracsics Tibor előterjesztése alapján azonban nemcsak a Fratanolo Jánosnak megítélt kártérítés összegét vonják le a pártok költségvetési támogatásából, hanem a jövőben mindig a pártoknak kell állniuk a kártérítést, ha Magyarországot az európai emberi jogi bíróság elmarasztalja az önkényuralmi jelképek használatának tiltásáért.

Az európai emberi jogi bíróság márciusban véglegessé vált ítélete arra kötelezte az államot, hogy június 8-áig fizessen kártérítést a vöröscsillag-viselés miatt elmarasztalt Fratanolo Jánosnak. A pervesztes magyar államnak a négyezer eurós kártérítés mellett 2.400 euró perköltséget is meg kell fizetnie. Ennek előzménye, hogy a politikus egy 2004. május 1-jei pécsi szakszervezeti rendezvényen a zakója hajtókáján egy nagyjából két centiméter átmérőjű ötágú vörös csillaggal vonult fel, majd nyilatkozott a helyi televíziónak, így a jelképet a nézők is láthatták. Emiatt 2007-ben büntetőeljárás indult ellene, és megrovásban részesítették. Ő azonban a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, és az - a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogának megsértése miatt - jogsértőnek minősítette elítélését.

mti/para