Boris Tadic részt vesz a Croatia Summit csúcstalálkozón

2012. július 7. - 14:04 | Külföld

Meglepetésre szombaton Dubrovnikba érkezett Boris Tadic volt szerb elnök, hogy részt vegyen a Croatia Summit elnevezésű, magas szintű regionális tanácskozás második napjának rendezvényein.

Az idei, sorrendben 7. találkozó a délkelet-európai régió fejlődésének távlataival és az Európai Unió tágabb értelemben vett szomszédságával foglalkozik. Idén először az arab nyelvű földközi-tengeri országok kormányképviselőit is meghívták a tanácskozásra.

Philip Gordon, európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi helyettes államtitkár a tanácskozáson felszólalva hangsúlyozta: sem az Egyesült Államok, sem az EU nem várja el Szerbiától, hogy ismerje el Koszovót. De Belgrádnak realistának kell lennie, és gyakorlati párbeszédet kell kezdenie volt tartományával, mert ez segíti európai integrációs törekvésének megvalósítását - mondta.

"Szerbiának el kell fogadnia a demokratikus, szuverén, független és többnemzetiségű Koszovót mint realitást a jelenlegi határai között (...) A megosztás nem jöhet szóba" - intett a helyettes államtitkár, megismételve, hogy Washington egyaránt támogatja Szerbia és Koszovó EU-csatlakozási törekvéseit.

Gordon, aki a jövő héten Belgrádba és Pristinába látogat, felszólította Szerbiát, hogy hagyjon fel az észak-koszovói szerb kisebbség által létrehozott illegális rendőri és igazságügyi szervek támogatásával.

A Koszovó függetlenségét támogató Nemzetközi Irányító Csoport (ISG), amelynek 25 tagja között, az Egyesült Államok, Törökország és több EU-tagállam mellett Magyarország is szerepel, hétfőn úgy döntött, hogy beszünteti Koszovó függetlenségének ellenőrzését, így a fiatal állam szeptembertől elnyeri teljes szuverenitását. A NATO-katonák és az EU-rendőrség azonban továbbra is marad Koszovóban, ahol időnként még mindig történnek etnikai összetűzések.

A legújabb incidens péntek este történt, amikor ismeretlenek agyonlőttek egy szerb házaspárt. Az 55 éves férfit és vele egykorú feleségét Pristinától délre, Talinovac faluban ölték meg két lövéssel - közölte egy rendőrségi szóvivő szombaton. A szerb kormány élesen elítélte a gyilkosságot, amelyet arra irányuló kísérletnek minősített, hogy a még Koszovóban maradt szerbeket távozásra kényszerítsék.

Koszovó Szerbiával határos északi részén, egy parányi területen mintegy 50-60 ezer szerb elutasítja a volt szerb tartomány függetlenségét, dacolva a pristinai kormánnyal, valamint a NATO és az EU békefenntartóival.

Múlt csütörtökön több mint 50 ember megsebesült, amikor a koszovói rendőrség összetűzött odalátogató szerbek egy csoportjával a koszovói-szerb határon.

- mti/para -