KATASZTRÓFA: Az özönvízszerű esők halálos áldozatokat szedtek...

2012. július 7. - 16:19 | Külföld

Nyolcvanhétre emelkedett a dél-oroszországi Krasznodari területre zúdult özönvízszerű esők áldozatainak száma - közölte pénteken az orosz belügyminisztérium.

Az áldozatok zöme - 78 ember - a terület nyugati, fekete-tengeri partvidéken fekvő Krimszki járásban vesztette életét, többségük vízbe fulladt. A terület székhelyén, Krasznodarban öt ember áramütésben vesztette életét.

Az esőzések pénteken kezdődtek; a meteorológiai szolgálat szerint 16 óra leforgása alatt annyi eső zúdult a hegyvidéki térségre, amennyi 4-5 hónap alatt szokott. A hatalmas mennyiségű csapadék miatt kiléptek a medrükből a hegyi folyók és patakok, az elmúlt hetven év legsúlyosabb árvizét okozva a térségben. Várhatóan szombaton és vasárnap is folytatódnak az esőzések.

A legfrissebb adatok szerint az ár mintegy ötezer házat, pincéket és gazdaságokat öntött el. Több helyen szünetel az áramszolgáltatás, 11 személyvonatot más irányba tereltek. Néhol a víz magassága fél méterrel meghaladja a vasúti töltések szintjét. A legsúlyosabb helyzet Gelendzsikben alakult ki, ahol számos utca vízben áll, kilenc ember veszítette életét, és 22 ezren maradtak áram nélkül. A legnagyobb oroszországi fekete-tengeri kikötőben, Novorosszijszkban nem működik az olajterminál, és a gabonaszállítmányok átrakodását is felfüggesztették.

Alekszandr Tkacsov krasznodari kormányzó helikopterről szemlélte meg a katasztrófa sújtotta területet, majd vezetésével válságstáb ült össze a helyzet megvitatására. A tengerparti gyerektáborokban 7130 gyerek üdül, de Tkacsov szerint őket semmi sem veszélyezteti. Egy víz alá került gyerekkórházból viszont 400 gyereket kellett kimenekíteni.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma Moszkvából repülőgépet és helikoptereket küldött, amelyek mentőalakulatokat szállítanak az elemi csapás következményeinek elhárításában való segítségnyújtásra.

- mti/para -