ROMÁNIA: Az Európa Tanács a Velencei Bizottság véleményét kéri

2012. július 7. - 15:59 | Külföld

Az Európa Tanács megbízta egyik szakértői testületét, hogy vizsgálja meg, megfelel-e az európai demokratikus normáknak a román államfő leváltását célzó eljárás.

Thorbjorn Jagland, a strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet, az Európa Tanács főtitkára szombaton közleményben jelentette be, hogy a romániai belpolitikai események miatt a Velencei Bizottsághoz fordult. Arra kérte a tanács égisze alatt működő, független alkotmányjogászokból álló testületet, alakítson ki "véleményt" arról, hogy a legutóbbi romániai fejlemények összhangban állnak-e a jogállamisággal és a demokratikus elvekkel.

A román parlament pénteken felfüggesztette tisztségéből Traian Basescu államfőt, akinek leváltásáról a július 29-ére kitűzött népszavazáson döntenek majd az állampolgárok.

Jagland szombati közleményében mély nyugtalanságát fejezte ki a romániai helyzet miatt.

A Velencei Bizottság elnöke már szerdán bírálta a román kormánynak azokat a "próbálkozásait", hogy nyomást gyakoroljon az alkotmánybíróságra és csorbítsa a testület függetlenségét. Gianni Buquicchio felszólította Romániát, amely tagja a Velencei Bizottságnak, hogy teljes mértékben tartsa tiszteletben saját alkotmányát, valamint a bírói függetlenségre és a jogállamiságra vonatkozó nemzetközi normákat.

- mti/para-