Csak könnyebb sérültek a pamplonai bikafuttatás utolsó napján

2012. július 14. - 18:07 | Külföld

Az idei pamplonai bikafuttatás során összesen 38-an sérültek meg, beleértve az utolsó, szombati eseményt, amikor négy férfit kellett kórházba vinni könnyű sérüléssel.

A San Fermín tiszteletére rendezett, nyolcnapos észak-spanyolországi fesztiválon idén négy embert ökleltek fel a bikák. Az áldozatok között volt egy 73 éves helyi nyugdíjas, két brit és egy amerikai turista, egyikük se sérült meg életveszélyesen, bár a két brit még nem hagyhatta el a kórházat.

A minden évben megtartott látványos ünnepen több ezren rohannak hat bika előtt a szűk utcákon, a vakmerő résztvevőknek 849 métert kell megtenniük az arénáig. A cél, hogy a lehető legközelebb kerüljenek a bikákhoz és persze sértetlenül ússzák meg a kalandot.

2009-ben egy 27 éves spanyolt öklelt fel és sebesített meg végzetesen egy bika. Ő volt a 15. halottja a hagyományos bikafuttatásnak 1924 óta, amióta jegyzik a halálos kimenetelű baleseteket.

A San Fermín ünnepet 1591-ben rendezték először. A bikafuttatás mellett szelídebb rendezvényeket is tartanak: koncerteket, vallásos meneteket és tűzijátékokat, amelyek minden évben mintegy félmillió turistát vonzanak. Pamplona hírnevét az amerikai írónak, Ernest Hemingwaynek is köszönheti, aki 1926-ban írt Fiesta című regénye színteréül választotta.

(MTI)

Címkék: bikafuttatás