Szlovákiai magyar vezeti a Jobbik által megvádolt, terhességmegszakítást is végző szlovákiai vállalkozást

2012. július 17. - 17:17 | Külföld

A jobbikos Bana Tibor országgyűlési képviselő szerint a Google az ő bejelentése alapján szüntette be egy szlovák cég kifejezetten magyar nőknek szóló, terhességmegszakítást ajánló tiltott reklámját.

Az ellenzéki képviselő kedden az MTI-vel azt közölte: februárban tett közérdekű bejelentést a Vas Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségén, mert a Google-keresőbe beírt "terhességmegszakítás", "terhességmegszakítás ára", "terhességmegszakítás módszerei" szavak esetén az első találat egy Szlovákiában található klinika tiltott reklámja volt.

Bana Tibor közleményében hozzátette: a klinikának direkt módon a magyar fogyasztókhoz szóló felhívása a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvény azon rendelkezésébe ütközik, amely szerint tilos a terhességmegszakítás, az azt végző intézmény, arra alkalmas eszköz vagy eljárás reklámja.

Kiemelte, hogy a felhívás kimondottan a magyar fogyasztóknak szólt, ezt egyértelműen bizonyítja, hogy az így kezdődött: "Tisztelt magyarországi érdeklődők!".

A képviselő kitért arra, a felügyelőség a közérdekű bejelentés kivizsgálása érdekében hatósági eljárást indított a reklám közzétevője, a Google Budapest, valamint a hirdetés szerkesztője, a szlovák CS Salvus s.r.o. társaság ellen.

Bana Tibor sikerként értékelte, hogy a Google megszüntette a jogszabálysértő reklámtevékenységet. A reklám szerkesztője, a szlovák társaság ellen az eljárás továbbra is folyamatban van - fűzte hozzá.

mti/para