Burgaszi robbantás: Öngyilkos merénylő követte el - nyolcra emelkedett az áldozatok száma!

2012. július 19. - 10:27 | Külföld

Nyolcra emelkedett a szerdai burgaszi merénylet halálos áldozatainak száma, miután belehalt sérüléseibe egy férfi - közölte csütörtökön az izraeli külügyminisztérium. A bolgár belügyminiszter ezzel egy időben Burgaszban azt állította, hogy öngyilkos merénylet történt.

Az áldozatok állampolgárságáról ellenmondásosak az értesülések. Lior Ben Dor izraeli külügyi szóvivő elmondása szerint a robbanásban hat izraeli vesztette életét és 32 sebesült meg. Izraeli médiahírek szerint a további két halott bolgár volt. A közrádió szerint ugyanakkor hét izraeli volt a "legkevesebb nyolc" halott között. Cvetan Cvetanov bolgár belügyminiszter pedig azt állította, hogy a hat izraelin kívül egy bolgár állampolgár és az elkövető halt meg a merényletben.

Cvetanov a helyszínen, a burgaszi repülőtéren újságírók előtt kijelentette, hogy öngyilkos merénylő követte el a támadást az izraeli turistákat szállító busz ellen. Mint mondta, a robbantást egy férfi hajtotta végre, aki maga is meghalt. A személyazonosságát még nem sikerült megállapítani, egy hamis amerikai - Michigan állambeli - járművezetői jogosítványt találtak nála.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a rádióban az Irán támogatta Hezbollah libanoni síita milíciát tette felelőssé a történtekért. "A terrorizmus világméretű hullámával állunk szemben (...) a burgaszi merényletet a Hezbollah emberei hajtották végre iráni megbízásra" - mondta Barak. "Mindent megteszünk, hogy megtaláljuk a burgaszi merénylet tetteseit és megbízóikat, és megbüntessük őket" - tette hozzá.

Az iráni állami televízió visszautasította azt a vádat, hogy Teheránnak szerepe volt a robbantásban. A televízió honlapjára csütörtökön feltett kommentár "nevetségesnek" és "szenzációhajhásznak" nevezte az izraeli vádakat, próbálkozásoknak Irán és szövetségesei, például Szíria hitelének rontására. Hivatalos iráni nyilatkozat mindamellett nem hangzott még el az ügyben.

MTI/para