Aláírták a Pilisi Szlovákok Központjának befejezését garantáló megállapodást

2012. július 20. - 14:59 | Külföld

Nemcsak kulturális centrum, hanem a nemzetiségek békés egymás mellett élésének emlékműve is lesz a Pilisi Szlovákok Központja, miután a magyar és a szlovák kormány megállapodott a csaknem egy éve elkészült épület átadásához szükséges feltételekről és forrásokról - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára pénteken Pilisszentkereszten.

Latorcai Csaba a dokumentum aláírásával egybekötött sajtótájékoztatón a sok vihart megélt projekt előzményéről szólva kijelentette: "elfogadhatatlan, s minden jóérzésű ember számára visszautasítandó, hogy a többségében szlovákok lakta Pilisszentkereszt azért került a címlapokra 2008-ban, mert a korábbi szlovák ház kapcsán két ember nemzetiségi konfliktussá gerjesztette személyes vitáját". A magyar és a szlovák kormány mindent elkövetett a községben és környékén élők békéje, illetve egy vadonatúj szlovák központ felépítése érdekében, de az előzmények, az ingatlan helyszínének, valamint a tervek és költségek változása miatt csak most kerülhetett pont a projekt finanszírozásával kapcsolatos elképzelések végére - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A megállapodást Latorcai Csaba mellett Fuzik János, a működtető Országos Szlovák Önkormányzat elnöke és Igor Furdík, a Határon Túli Szlovákok Hivatalának elnöke látta el kézjegyével.

A teljes egészében elkészült, ám berendezésre váró kétszintes, körülbelül 450 négyzetméteres épület aulájában tartott ünnepélyes ceremóniát követően az Emmi helyettes államtitkára az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a támogatás utolsó részletének átutalásáról és a kormányok közötti elszámolásról szóló megállapodást írták alá. Mivel a projekt az eredetileg tervezettnél többe került, a magyar kormány 46 millió forinttal, a szlovák kabinet pedig 160 ezer euróval egészíti ki korábbi támogatását (amely 80 millió forint, illetve 340 ezer euró volt) - hangsúlyozta Latorcai Csaba. Hozzátette: a magyar fél ezen túl vállalta, hogy 3 éven át évi 4 millió forinttal járul hozzá a központ működtetéséhez.

A két kormány pozitív hozzáállásának és közös anyagi áldozatvállalásnak köszönhetően a kivitelezői számlák kifizetését, a bútorozást, illetve a használatra vonatkozó szerződések megkötését követően hamarosan sor kerülhet az ünnepélyes átadásra is - nyugtázták a felek.

(MTI)